Skills REC – Non-formal Skills improvement and Recognition for adult learners Osaamisperusteisuus vapaan sivistystyön koulutuksessa  

Hankkeessa kehitetään työkalu elinikäisen oppimisen avaintaitojen (viestintätaidot, sosiaaliset ja kansalaisuuteen liittyvät taidot sekä oppimistaidot) validointiin.  Hankkeen koordinaattori on espanjalainen yliopisto Universidad de Malaga.  Hanketyyppi Erasmus+ innovaatiohanke.  Toimintakausi 1.2.2021-30.6.2023. 


Elinikäinen oppiminen ja oppiminen tutkintoon tähtäävien oppilaitosten ulkopuolella on todella tärkeää! Esimerkiksi opiston kielikurssilla voi oppia monikulttuurisia taitoja, käsityökurssilla ongelmanratkaisutaitoja ja liikuntakurssilla vuorovaikutustaitoja varsinaisen opetettavan aiheen lisäksi! Usein nämä taidot jäävät kuitenkin helposti huomaamatta sekä opettajilta, työnantajilta, että oppijoilta itseltään.

Tutustu Skills Rec -hankkeessa luotuun käsikirjaan, jossa tarjotaan käytännön esimerkkejä ja harjoituksia epämuodollisen osaamisen näkyväksi tekemiseksi. Käsikirja on suunnattu erityisesti aikuiskouluttajille.

Käsikirja on jakautunut kahteen osaan. Ensimmäisessä osassa valotetaan epämuodollisen osaamisen, pehmeiden taitojen ja avaintaitojen teoreettista viitekehystä, eli kerrotaan mitä tarkoittaa epämuodollinen osaaminen ja miksi se on tärkeää. Osiossa esitellään myös hankkeen kumppanimaissa oppijoiden ja aikuiskouluttajien tarpeista tehty tutkimus, jonka pohjalle käsikirja perustuu.

Toisen osion alussa jatketaan käsikirjan metodologian avaamista: siinä kerrotaan mitä tarkoittavat käsikirjan peruskäsitteet eli osaamisen tunnistaminen, tunnustaminen ja todentaminen. Sivulta 48 alkaen päästään kiinni konkretiaan! Kappaleet 6 ja 7 esittelevät käsikirjaan valikoituneet avaintaidot (esim. digitaidot, vuorovaikutustaidot tai kulttuuritietoisuus) ja tarjoavat laajan valikoiman pedagogisia menetelmiä avaintaitojen näkyväksi tekemiseen. Kappaleessa 8 syvennytään Open Badge -osaamismerkkijärjestelmään ja kerrotaan kuinka sitä voi käyttää opetuksen apuna.

Käsikirjan löydät tämän linkin takaa.

Oppimista syventäviä lukuhetkiä!


Sastamalan Opistolla oli ilo ja kunnia järjestää Skills Rec -hankkeen kansainvälinen koulutusviikko 14.-16.3.2023! Lue lisää viikon ohjelmasta tiedotteesta klikkaamalla tästä.
SkillsRec -hankkeen kansainväliset vieraat ja lumiukko seisovat aurinkoisen ja lumisen järven rannalla.


Hankkeen uutiskirjeet pääset lukemaan ao. linkeistä:

Uutiskirje 3 – elokuu 2022

Uutiskirje 2 – helmikuu 2022

Uutiskirje 1 – lokakuu 2021


Hankkeessa on haasteteltu Sastamalan Opiston ja kaikkien kumppanioppilaitosten opettajia ja opiskelijoita heidän ajatuksistaan elinikäisen oppimisen taidoista ja siitä, kuinka taitoja voisi arvioida ja todentaa. Pääset lukemaan selvityksen suomennetun tiivistelmän ao. linkistä:

Selvitys epämuodollisten taitojen todentamisesta


Lisätietoa:

Hankkeen kotisivut (englanniksi) löytyvät täältä.
Hankkeen Facebook-sivun löydät täältä.

Hankeyhteyshenkilö Outi Kautonen
outi.kautonen@sastamala.fi 040 6358613


*Hanke on yhteisrahoitettu Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta. 

Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.
Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus