Yleistä taiteen perusopetuksesta

“Taiteen perusopetus on semmosta hauskaa tekemistä pensselillä, keholla, näyttämöllä ja virkkuukoukulla. Mulla on ollut kivaa auttavaisen open ja uusien kavereiden kanssa. Äitikin tykkää kun sillä taidekortilla voi käydä millä tahansa kurssilla ilmaseks. Mun sisko sai viime syksynä semmosen tärkeän näköisen paperin. Mäkin haluaisin, mut äiti sano, et menee viä muutama vuosi ennen kun mulle annetaan se päätön todistus.” -Milla 8v.

Sastamalan Opistossa taiteen perusopetusta yleisen oppimäärän mukaan järjestetään seuraavasti (2019-2020). Otsikkoa klikkaamalla pääset tutustumaan opetussuunnitelmaan:

TÄÄLTÄ pääset katsomaan esimerkkiä Sastamalan Opiston taiteen perusopetuksen yhteistyöprojektista Sastamalan musiikkiopiston kanssa. 

Koko oppimäärän suorittamiseen kuluu 5-7 vuotta. Sopiva aloitusikä taiteen perusopetukselle on 7-8 vuotta. Tätä edeltää valmentava nappulataideryhmä 5-6-vuotiaille, jossa kokeillaan eri taidemuotoja. Taiteen perusopetuksen toteuttaa Opiston taidekoulu.

Lasten ja nuorten (alle 18-vuotiaat) aktiivimaksu on 42€/lukukausi. Samaan hintaan voi osallistua miltei kaikille kursseille ilman erillistä maksua. Vanhemmat, jotka ovat pienituloisia voivat ilmoittaa lapsensa aktiiviopiskelijaksi 15 € lukukausihintaan. Alennettuun hintaan oikeutettujen aktiiviopiskelijoiden ilmoittautuminen tapahtuu opiston toimistossa tai osastonjohtajalle. Aktiivioppilaalta edellytetään säännöllistä osallistumista ja etenemistä opinnoissa.

Taiteen perusopetus on lain ja asetuksen säätelemää lapsille ja nuorille suunnattua eri taiteenalojen järjestelmällisesti etenevää opetusta. Yleisen oppimäärän opetussuunnitelma sisältää 10 opintokokonaisuutta ja edellyttää vähintään 500 tunnin  (á 45 min.) opintoja.

Taiteen perusopetus noudattaa valtakunnallisten, Opetushallituksen vahvistamien opetussuunnitelman perusteiden mukaan laadittuja opetussuunnitelmia, jotka on hyväksytty kussakin kunnassa, joko sivistyslautakunnassa tai opiston johtokunnassa. Opetussuunnitelmat on uudistettu keväällä 2018.

Opintojen päätyttyä oppilas saa taiteen perusopetuksen päättötodistuksen, josta ilmenee mm. opetuksen laajuus ja sisällöt. Opettajan kelpoisuus on säädetty asetuksen pykälissä 19 ja 20.

Lisätietoja taiteen perusopetuksesta antaa lapsen oma taideopettaja tai taiteen perusopetuksen ja ilmaisuaineiden suunnittelijaopettaja:

Miikka Mäkelä
Puh. 050 321 0124 
miikka(ät)sastamalanopisto.fi