En asu Sastamalassa. Voinko silti opiskella Sastamalan Opistossa?

Kyllä voit. Sastamalan Opistoon ovat tervetulleita kaikki kotikuntaan ja kansalaisuuteen katsomatta. Myöskään ikä, opintotausta tai äidinkieli eivät vaikuta oikeuteen opiskella meillä.

Miten voin ehdottaa uutta kurssia?

Otamme ilolla vastaan kaikki uudet kurssi-ideat ja vinkit hyvistä opettajista. Ota yhteyttä aihealueen suunnittelijaopettajaan tai rehtoriin ja kerro, mitä haluaisit oppia ja harrastaa. Yhteystiedot löytyvät täältä. Kurssitoive voidaan toteuttaa, jos löydämme sopivan opettajan ja tilan kurssin toteuttamiselle. Kurssin toteuttaminen edellyttää tietysti myös opiskelijoiden ilmoittautumista kurssille. Aloittavan ryhmän minimikoko on Vammalassa 8 ja muissa kaupunginosissa 7 opiskelijaa. Parhaiten saat kurssitoiveesi läpi, kun sinulla on tiedossasi ryhmä ihmisiä, jotka haluaisivat kurssille tulla.

Miksi sain 20 € toimistomaksun?

Toimistomaksu on seurausta aiheettomasti varatusta kurssipaikasta. Toimistomaksu lähetetään, jos opettajan päiväkirjasta kurssin päättyessä huomataan, että et ole osallistunut kurssille kertaakaan tai olet osallistunut vain kerran, etkä ole peruuttanut ilmoittautumistasi.

Haluamme, että mahdollisimman moni opiskelija pääsee mukaan haluamaansa ryhmään. Jos aktiivimaksun maksanut opiskelija ilmoittautuu kauden alun innostuksessaan kahdeksalle kurssille, mutta ei ehdi, pysty tai jaksa osallistua kuin kuudelle, hän on varannut kaksi kurssipaikkaa aiheettomasti. Kurssit voivat olla täynnä, ja joku toinen opiskelija jää näin ilman kurssipaikkaa. Varasijoilta ei voida ottaa ryhmään lisää opiskelijoita, elleivät kurssilla käymättömät opiskelijat peruuta osallistumistaan.

Jos et syystä tai toisesta aio käydä kurssilla, jolle olet ilmoittautunut, muista perua ilmoittautumisesi viimeistään ensimmäisen kokoontumiskerran jälkeen. Näin vältyt ylimääräisiltä maksuilta. Peruutuksen voit tehdä verkkosivujemme ilmoittautumisjärjestelmässä tai ottamalla yhteyttä opiston toimistoon. Ilmoitus opettajalle ei riitä. Kurssin opettajan velvollisuus ei ole ilmoittaa peruutustasi toimistoon.

Miten aktiiviopiskelijaksi ilmoittaudutaan verkossa?

Aktiiviopiskelijaksi ilmoittaudutaan samaan tapaan kuin kursseille. Hae aktiivimaksua kurssinumerolla tai kirjoita hakukenttään ”aktiivi”. Poimi aktiivimaksu ostoskoriin kurssi-ilmoittautumisjärjestelmässä, täytä kysytyt henkilötiedot ja klikkaa sivun alalaidasta löytyvää ilmoittaudu-painiketta. Voit maksaa aktiivimaksun saman tien verkkopankissa, jonne ilmoittautumisjärjestelmä sinut ohjaa. Jos et maksa aktiivimaksua heti, saat myöhemmin verkkolaskulinkin sähköpostiisi.

Netissä voi ilmoittautua vain, jos ostat normaalihintaisen (aikuiset 90 €, alle 18-vuotiaat 42 €) aktiivimaksun. Jos olet oikeutettu alennettuun hintaan (15€), tule esittämään opiston toimistoon todistus työnhaun voimassaolosta (työvoimahallinnon koodi 02,03, 07 tai 08) tai eläkeläisen verotustodistus (bruttotulo korkeintaan 1300 €/kk). Alle 18-vuotiaiden kohdalla riittää huoltajan ilmoitus perheen pienituloisuudesta.

Miksi aktiiviopiskelijaksi voi ilmoittautua vain tiettynä ajanjaksona?

Aktiiviopiskelijaksi voi ilmoittautua syyskaudella syyskuun loppuun mennessä ja kevätkaudella tammikuun aikana. Muina aikoina aktiivimaksua ei myydä.

Opistossa opiskelee vuosittain yli 4 700 henkeä ja kursseilla osallistujia on noin 15 000. (Yksi opiskelija siis osallistuu useimmiten monelle kurssille.) Jotta voisimme palvella tätä suurta opiskelijajoukkoa tehokkaasti ja mahdollisimman pienillä hallintokuluilla, toivomme opiskelijoilta yhteisten ohjeiden ja sääntöjen noudattamista ja ymmärrystä.

Mitä jos aktiivimaksun myyntiaikaa ei rajattaisi? Opiskelija ilmoittautuu syksyn alussa kahdelle kurssille ja maksaa näiden kurssien kurssimaksut. Loppuvuodesta hän päättää ilmoittautua vielä kahdelle lyhytkurssille ja huomaa, että kokonaisuudessaan neljän kurssin hinta on korkeampi kuin aktiivimaksu 90 €. Jos opiskelija tässä vaiheessa saisi ilmoittautua aktiiviopiskelijaksi, täytyisi opiston laskuttaa häneltä aktiivimaksu ja tämän lisäksi tehdä hyvityslaskut kahdesta aiemmin maksetusta laskusta. Yhteensä yksi opiskelija aiheuttaisi viiden laskun laskutus- ja hallintokulut.

Kun opiskelija ilmoittautuu aktiiviopiskelijaksi kauden alussa, ei hänelle turhaan lähde laskuja yksittäisistä kursseista. Syksyn aktiivimaksu on voimassa kauden alusta vuoden loppuun saakka ja kevätkauden aktiivimaksu kattaa kurssit tammikuusta heinäkuun loppuun. Muista siis hyödyntää tätä erinomaista kausietuuttasi koko vuoden ajan! Kesäkursseistakaan ei aktiiviopiskelijana tarvitse maksaa erikseen.

Miksi kursseille pitää ilmoittautua etukäteen?

Kurssikohtainen viimeinen ilmoittautumispäivä on yleensä viikkoa ennen kurssin alkua. Tuolloin tarkistamme, onko kurssille ilmoittautunut tarpeeksi opiskelijoita, jotta kurssi voidaan aloittaa. Jos kurssille on ilmoittautunut esimerkiksi vain 2 opiskelijaa, ei opettajan tarvitse ajaa kurssipaikalle vain todetakseen, ettei kurssi ala. Näin säästyy niin opettajan kuin niiden kahden innokkaan opiskelijankin aikaa ja mielipahaa. Opiskelijat ehtivät vielä ilmoittautua jollekin toiselle kurssille.

Jos kurssin vähimmäisopiskelijamäärä täyttyy, kurssi käynnistyy ja jos ryhmässä on tilaa, voivat uudet opiskelijat ilmoittautua kurssille vielä myöhemminkin.

Miksi opiston kurssit eivät jatku koko vuoden ympäri?

Nykyinen lukukausijako on mukautettu julkisen rahoituksen määrään ja opiskelijoiden vuosirytmiin.

Sastamalan Opisto saa rahoituksen toimintaansa valtiolta ja kunnalta. Käytettävissä olevilla resursseilla pyrimme järjestämään mahdollisimman laajaa ja monipuolista opetusta, joka vastaa kysyntään ja paikalliseen sivistystarpeeseen. Jos kurssit jatkuisivat tammikuusta heinäkuuhun ja elokuusta joulukuuhun, olisi tarjontamme huomattavasti suppeampaa.

Toinen syy lukukauden mittaan on vuosien varrella kertynyt kokemus opiskelijoiden käyttäytymisestä. Syksyllä kursseja ei voi aloittaa elokuussa, sillä ihmiset ovat vielä mökeillään, marjametsässä ja kuka missäkin nauttimassa lämpimästä säästä. Jo marraskuun puolivälissä kävijätilastot osoittavat opiskelijoiden lipeämisestä oletettavasti jouluvalmistelujen pariin. Pari viikkoa ennen kevätkauden päättymistä on myös havaittavissa selkeää osallistumisaktiivisuuden vähenemistä. Aurinkoinen sää korreloi matalien läsnäololukujen kanssa.

Järjestämme opetusta silloin, kun sille on eniten kysyntää – vuoden pimeimpään aikaan.  Toki joillain meistä on aikaa ja halua harrastaa myös kesällä, ja siksi tarjonnassamme on kursseja myös huhti-kesäkuussa.