Kurssi: Handicraft Trip to Setoland ESTONIA
Ajankohta: Elokuu 2023
Liikkuvuusjakson tavoitteena oli:
- tutustua virolaiseen käsityöperinteeseen erityisesti Setomaalla, jossa on Virosta ja Venäjästä poikkeava käsityöperinne.
- oppia uusia käsityötekniikoita ja syventää vanhoja oppeja, laajentaa mielikuvaa ja tietoa virolaisesta käsityöperinteestä.
- tiedon ja kulttuurin vaihtoa ja vertailua.
- tuoda uusia käsityötekniikoita ja työtapoja,
- tutusta perinteestämme poikkeavaa perinnettä omille kurssilaisillemme.
- kehitellä oppimamme pohjalta uusia kursseja.
- vahvistaa englannin kielen taitoa.
Ryhmässämme oli 12 henkilöä: 4 Suomesta, 2 Australiasta, 1 USA:sta, 3 Itävallasta, 1 Alankomaista ja 1 Liettuasta. Tutustuimme Viron Setomaan kulttuuriin, ruoka- ja käsityöperinteeseen. Erityisesti heidän kansallispukujensa merkitys tuli tunnetuksi.
Menomatkalla tutustuimme Tarton kansallismuseoon, joka on moderni iso interaktiivinen museo. Museossa on kattavat kokoelmat virolaisesta perinteestä, historiasta ja nykypäivästä. Majoituimme Värskan kylpylähotellissa, jossa meillä oli useampia työpajoja kurssipäivien aikana.
Ensimmäisenä työpajapäivänä, keskiviikkona, tutustuimme lautanauhan tekoon sekä etupistokirjontaan. Ohjaajalla oli yllään Setumaan kansallispuku ja työpaja alkoi heidän omalla tyypillisellä laulullaan.
Torstaina ajoimme hieman Venäjän puolellakin, jotta pääsimme Litvina Kriisa Talu Handicraft Houseen. Siellä opettelimme kirjovirkkausta ja iltapäivällä teimme Seto nuken, jolla on kansallispuku yllään. Ennen lounasta tutustuimme myös paikallisen juuston tekoon.
Kolmantena päivänä, perjantaina, menimme Värska Seto -museoon, jossa opettelimme viitelöintiä. Tutustuimme Värska Farm museumin taloihin ja elämään, sekä pääsimme koskettelemaan ja katsomaan heidän tekstiilikokoelmaansa.
Lauantaina osallistuimme Seto Kingdom Day Festivaaleille, jossa näimme paljon kansallispukuisia paikallisia ihmisiä, kuulimme heidän musiikkiaan ja laulujaan, saimme nähdä kansantansseja sekä tehdä ostoksia erilaisista kojuista.
Viimeisen päivän aamuna, sunnuntaina, opimme, miten tehdään intarsianeuletta pyöröneuleeseen.
Tavoitteiden arviointi:
- Näimme, miten hieno ja itsenäinen kulttuuri setukaisilla on ja miten he ovat ylpeitä siitä. Heillä on hyvin viehättävä, erilainen tapa tehdä ja käyttää kansallispukuja. Suomessa puvut ovat hyvin tarkasti tehtävä ohjeiden mukaan mutta setukaisilla on puvuissaan tietyt piirteet joita noudatetaan, mutta lisäksi he voivat koristella pukunsa miten tahtovat ja mihin kenenkin taidot riittävät. Pukujen korut ovat todella mahtavia, Viron alueen suurimpia.
- Työpajoissa opittiin muutamia uusia hyviä niksejä tehdä tiettyä tekniikkaa, esim. lautanauhan loimien pujottelussa.
- Palautimme myös mieleemme useampia tekniikoita, joita oltiin opiskeltu 40 vuotta sitten. Esim. intarsianeuletekniikka pyöröneuleessa oli molemmille täysin uusi tapa.
- Lautanauhassa opittiin, että kuteena pellava on vallan mainio sekä niksi, jolla saadaan lautanauhojen kierteet pois. Langan laittaminen lautoihin niin, että joka toinen lauta kiersi vastapäivää.
- Etupistokirjonta oli hyvä kokemus kerrata tekniikkaa. Kirjovirkkauksessa setunaisten tapaan käytetään paljon iloisia värejä ja pääteltäviä langanpäitä tulee runsaasti.
Kuvat ja teksti: Sari Rossi-Ollila ja Taina Niemi.