ERASMUS+ -KURSSI STRESSIN JA KONFLIKTIN HALLINNASTA PALERMOSSA
Ajankohta: Elokuu 2023

Villa San Giovannista lähtenyt laiva Messina Marittimaan lähestyy Sisilian saaren rannikkoa upeassa, persikansävyisessä auringonlaskussa. Laivan kannella otetaan kymmeniä valokuvia ja videota unohtumattomasta maisemasta. Leuto tuuli saattelee laivaa. Auringonlaskua vasten näkyy mustaa savua. Toivottavasti savu ei tule Etnasta!  Se vielä reissusta puuttuisi, että tulivuori alkaisi aktivoitumaan.

Junamatka Euroopan halki on ollut raskas ja vaativa. Reissu- ja kurssikumppanina matkannut toinen tuntiopettaja joutui keskeyttämään tapaturman takia, eikä mikään ei ole mennyt suunnitelman mukaan. Olen todella väsynyt ja nälkäinen. Euroopan junissa ei juurikaan ole ravintolavaunuja tai kärrymyyntiä. Eväiden nappaaminen junien vaihdon aikana on ollut omanlaisensa operaatio. Suunniteltu nukkuminen junissa, ei myöskään ole ollut monistakaan syistä mahdollista. Mutta määränpääni on enää muutaman kiskoilla vietetyn tunnin päässä. Pian pääsen pois junasta ja hotelliin nukkumaan.
Green travel eli vihreä matkustaminen, (maata pitkin) matkustaminen on kuitenkin jatkossakin valintani matkustaa lentämisen sijaan, aina kun vain on mahdollista. Green travel on myös isona suosituksena ja sitä tuetaan Erasmus+ -ohjelmassa.
Kokemuksesta viisastuneena, seuraavan retken kuitenkin suunnittelen ja toteutan järkevämmällä aikataululla ja eri lailla varautuneena ja varustautuneena.

Osallistun Sisilian pääkaupungissa Palermossa Erasmus Learning Academyn kurssille ”Stress and Conflict management” Sastamalan Opiston tuntiopettajana. Vaikka matkaa tosiaan suunniteltiin ja mietittiin huolella, aikataulut pettivät pahasti, kaikki saksalaiset junat olivat myöhässä ja jouduin muuttamaan matkasuunnitelmaa kesken kaiken. Lisäksi Alppien ylityksen ajaksi oli säätiedotuksessa luvattu rankkasateita, tulvia ja maanvyörymiä, mikä toi oman osansa jännitystä matkantekoon. Tosiasiassa aurinko paistoi Alpeilla koko matkan ajan ja vettä satoi kourallisen verran.

Ympäristökasvattajana olin riemuissani Bolognan torilla, jossa myytiin torikojuissa käytettyjä vaatteita euron kappale! Vaatteet oli vain kasattu pöydille ja sieltä löytyi kaikkea mahdollista huiveista hellemekkoihin ja karvahatuista kimonoihin. Olisipa ollut aikaa jäädä penkomaan! Mikä loistava oivallus saada vaateylijäämää kiertoon, vastaavanlainen myynti olisi varmasti hyödyksi myös muualla maailmalla.

Bolognaan voisin palata uudestaan, niin viehättävältä kaupunki vaikutti.

Tykkään croissanteista, mutta kylläpä silmäni pyöristyivät hotellin aamiaisella. Tarjolla oli monen eri maun croissantbuffetti! Lisäkkeenä vain jogurttia ja muutama vesimelonin viipale. Paikalliset näyttivät näykkivän vain yhden croissantin ja pienen kupillisen vahvaa kahvia. Italialainen aamiainen on pieni ja makea, suomalaiseen makuun hieman liiankin makeaa!

Kurssi pidettiin kätevästi samassa hotellissa kuin missä osallistujat asuvat. Hotel Europa on oman aikansa tyyliniekka, retrohenkinen betonipömpeli, keskellä historiallista Palermoa. Keskustaan on matkaa vain reilu kilometri, mikä tekee sijainnista suorastaan ihanteellisen. Elokuun lopulla lämpötila kipuaa helposti yli kolmenkymmenen asteen, mutta suurimman osaan päivää olimme ilmastoidussa luokkahuoneessa, aamulla ja illalla kun on vapaata, kävi viilentävä tuulenvire kaduilla. Turisteja on Palermossa riittävästi, tungokseen asti ja heitä varten katukojut ovat tulvillaan matkamuisto krääsää. Kaupungin kiehtovaan historiaan tutustumiseen olisi helposti saanut kulumaan viikon, jos toisenkin. Palermon perustivat foinikialaiset noin 600-luvun eaa. puolessa välissä ja siellä on asukkaita n. 700 000, joten mistään pikkukaupungista ei ole kyse.

Kurssimme pidettiin ihan tavallisessa kokoustilassa, jossa valkokankaalle heijastettiin opetusmateriaalia ja ryhmätöitä tehtiin muun muassa fläppitauluille. Käytimme erilaisia sähköisiä työvälineitä, kuten Kahoot, Random group generator, learningapps.org, joista osa oli itselleni uusia. Kiva lisä omaankin opetukseen! Tauoilla oli tarjolla kapselikoneesta kahvia, mehua, vettä ja muoviin pakattuja leivonnaisia. Päivät eivät olleet kovin pitkiä opetuksellisesti, mutta muu toiminta täytti vapaat tunnit tehokkaasti.

Tutustuimme paikalliseen historiaan, Teatro Massimoon, Porta Nuovaan, Palermon katedraaliin ja moniin muihin upeisiin rakennuksiin ja teimme retken pittoreskiin rantakaupunki Cefalùun.

Osallistujia oli yhteensä 12, he olivat opettajia ylä- ja alakouluista, erityisopettajia ja olipa joukossa muutama psykologikin. He olivat matkanneet paikan päälle Puolasta, Unkarista ja Liettuasta. Aluksi osaa jännitti puhua englantia, mutta loppuviikosta varmuus lisääntyi ja opiskelu sujui.

Kurssiin sisältyi yhteisiä illanviettoja perinneruokineen ja pitsoineen eri ravintoloissa ympäri Palermoa. Ruoka oli todella hyvää ja annokset valtavia. Kuulin että menut on pitkälti turisteille suunniteltuja, joten ne sisältävät pitkälti pitsaa ja pastaa, johon loppu viikosta alkoi jo kyllästymään. Kotona sisilialaiset syövät kuulemma kevyemmin ja terveellisemmin. Onneksi lähikaupasta sai valmiin salaatin mukaan. Italialaiseen kuuluisaan jäätelöön, gelatoon en kyllä ehtinyt kyllästyä yhtään! Koska itsekin pidän ruoanlaitosta, toin tuliaisina vain mausteita, joita ostin värikkäiltä toreilta.

Opettajamme tai trainerimme (teacher training officer) kuten hän itseään kutsui, oli Giulia Amato, psykologiaa opiskellut nuori nainen. Giulia on lempeä, mutta kuitenkin jämäkkä opettaja. Hyvin laadittua materiaalia oli paljon ja sitä rytmitti ryhmätyöt, jotka olivat joko keskustelua tai oman materiaalin tuottamista. Odotan, että saan vielä sähköpostiin viikosta kootun kuvakoosteen, josta voin vielä palauttaa mieleen mitä kaikkea opimmekaan.

Giulian tapa opettaa oli sellainen, että ensin hän asetti otsikon, olkoon se, vaikka stressi ja osallistujien piti ryhmässä määritellä mitä stressi on ja mistä se syntyy. Vastaukset käytiin sitten rakentavasti reflektoiden läpi ja sen jälkeen katsottiin ”virallisia” määritelmiä.  Käytän tätä tapaa aika paljon itsekin ja mielestäni se toimi oikein hyvin. Ryhmätyötä tehdessä opimme aiheen lisäksi omasta roolistamme ryhmässä ja rakentavasta vuorovaikutuksesta muiden kanssa. Ryhmätyö myös kannustaa ja vahvistaa oppijan tiedonhaku ja – käsittelytaitoja ja ratkaisukeskeisyyttä. Kävimme todella mielenkiintoisia keskusteluja eri maiden keskustelu- ja neuvottelukulttuurista ja työskentely- ja ongelmanratkaisutavoista.

Suurimpaan osaan ongelmatilanteista löysimme yhden yhteisen nimittäjän, niinkin yksinkertaisen asian kuin myötätunnon puutteen. Puhuimme huomiostamme paljon ja mietimme, miten saisimme myötätuntoa lisättyä sekä työssä että arjessa. Aito läsnäolo ja kuunteleminen, vuorovaikutustilanteissa auttaa jo pitkälle. Stressi, työssä jaksaminen ja ongelmat palautumisessa ovat ilmeisen yleismaailmallinen ilmiö, mutta niihin on olemassa moninaisia ratkaisuja, jotka ovat osin myös helposti opittavissa ja käytettävissä. Sain kurssista paljon työkaluja omaan opettamiseen ja erityisesti Natural Mindfulness -oppaana toimimiseen. Toivon, että saan jonain päivänä jakaa oppimaani eteenpäin.


Kiitokset kurssille osallistumisen mahdollistajille opistolla!

Kuvat ja teksti: Pauliina Salminen

Tutustu Pauliinan kursseihin opistolla klikkaamalla tästä.