Erasmus+ -vaihto Roomaan / Kurssille osallistuminen
Heinäkuu 2023
Marika Peussa

Sain Erasmus-vaihdon kautta mahdollisuuden osallistua Roomassa kahdelle hyvin mielenkiintoiselle kurssille. The Polis Institut of Languages and Humanities järjestää sekä nykykielten (heprea ja arabia) että klassisten kielten kursseja (mm. heprea, kreikka, kopti ja latina) Jerusalemissa. Vaikka koulu sijaitseekin Israelissa, se järjestää klassisten kielten kesäkurssinsa Roomassa.

Vaihtoon lähtiessä en oikein tiennyt, minkälainen metodi on käytännössä enkä siis myöskään kuinka suuri vaikutus sillä tulisi olemaan. Ajattelin, että saisin muutamia vinkkejä oppituntien piristämiseksi. Koska vaihtokohde oli vaihtunut viime metreillä, lähdin vaihtoon muutenkin sekalaisin tuntein. Roomaan olisi tietysti mielenkiintoista tutustua samalla, koska en ole aiemmin ollut Italiassa.

Ryhmäkuva

Metodology for Language Teacher -kurssi

Ensimmäinen kurssi, joka kesti kaksi viikkoa, käsitteli Poliksen kielenopetuksen metodologiaa ja oli kieltenopettajille suunnattu. Kurssi oli englanninkielinen.

Perinteisesti kielenopetus perustuu kielioppiin ja kääntämiseen ja voi olla hyvinkin opettajajohtoista. Poliksen metodi, jota käytetään nykyään yhä enenevissä määrin eri puolilla maailmaa sekä nykykielten että klassisten kielten opettamiseen, lähtee ajatuksesta, että kieltä täytyy opiskella luonnollisessa järjestyksessä ja vain kohdekielellä. Luonnollisella järjestyksellä tarkoitetaan tässä sitä, että aloitetaan lähellä olevista asioista, kuten luokkatilanteesta ja edetään arkipäivän tilanteista monimutkaisempiin asioihin. Mallia on otettu siitä, miten lapsi oppii kielen. Opetusmetodi on kommunikatiivinen, eli sanat ja kielioppiasiat opetetaan esimerkkien ja keskustelujen kautta ja vasta sitten siirrytään katsomaan, miltä nämä näyttävät kirjoitettuina.

Alussa edistyminen voi olla hitaampaa, mutta kielitaito on vahvempaa kurssien päätyttyä.

Kurssille oli ilmoittautunut viisi opiskelijaa, mutta loppujen lopuksi meitä oli vain kolme: yksi amerikkalainen latinan opettaja, toinen Ukrainasta kotoisin oleva, mutta tällä hetkellä Amerikassa latinaa ja kreikkaa opiskeleva, joka unelmoi opettamisesta sekä minä, suomalainen heprean opettaja. Kurssiin kuului myös oma projektityö suunnitella yksi tunti tai kurssi. Esittelimme suunnitelman ja kommentoimme toistemme suunnitelmia.

Opetustila

Heprean kurssi

Metodologia-kurssin seuraksi täytyi valita jokin kurssi kolmesta kesäkurssien kielestä: heprea, kreikka tai latina. Valitsin tietysti heprean, ja kolmannen viikon istuinkin seuraamassa raamatunheprean alkeiskurssia. Opiskelijat, joita oli kuusi, puhuivat jo muutamia sanoja ja lauseita raamatunhepreaa. Vasta tässä vaiheessa, kun näin käytännössä, miten opetus toimi, oma ajatusmaailmani opettamisesta mullistui täysin. Vaikka olenkin tunneillani pyrkinyt puhumaan jonkin verran hepreaa, vasta nyt ymmärsin, miten se kannattaa tehdä varsinkin aivan alkeiskursseilla. Metodologia-kurssin aikana vielä epäilin kurssin ainutlaatuisuutta ja tehokkuutta.

Tietysti myös opettajalla on henkilökohtaisesti valtavan suuri rooli tässä metodissa. Opettaja Eyal Nahum on alansa huippuja ja erittäin pidetty. Hän myös opettaa hepreaa eri järjestöjen raamatunkääntäjille. Eyal oli erittäin taitava johtamaan tilanteita ja viemään opetettavaa asiaa eteenpäin. Opettajan rooli korostuu tässä metodissa, sillä oppikirja enemmänkin tukee opiskeltavaa asiaa eikä ole tunnilla kuin yksi väline muiden joukossa. Perinteisesti opetus usein etenee oppikirja edellä.

Opettajan rekvisiittaa tunnilla

Rooma

En ollut ennen käynyt Roomassa, joten odotin suurella mielenkiinnolla matkaa. Heinäkuun helteet kuitenkin hipoivat neljääkymmentä astetta, ja ilmankosteus sai pohjoismaalaisen viihtymään sisätiloissa. Koska matka järjestyi viime tipalla, emme saaneet asuntoa enää aivan keskustasta. Jouduimmekin turvautumaan julkiseen liikenteeseen, mikä vei myös suuren osan päivän tunneista. Myös kurssit veivät aikaa keskellä päivää, joten varsinaiseen kaupunkiin tutustumiseen jäi aikaa yllättävän vähän.

Tuon vähäisen ajan, mitä jäljelle jäi, kiersimme tehokkaasti kaupunkia ja nähtävyyksiä. Paljon jäi seuraavalle matkalle vielä. Varmasti palaan uudestaan tähän kaupunkiin, jos vain tilaisuus järjestyy, vaikka aiemmin ei Rooman matka käynyt edes mielessä 🙂

Kuvat ja teksti: Marika Peussa

Tutustu Marikan kursseihin tästä.