Opiston opettaja Kristian Hannikainen vieraili Erasmus+ job shadowing-jaksolla Italian Udinessa toukokuussa 2023. Hän tutustui opiston yhteistyöoppilaitoksen Università Delle LiberEtàn toimintaan. Tutustu Kristianin kokemuksiin Italiassa!

Tämä kyltti on kaikissa paikoissa, missä myydään vain paikallisilla friuliaisilla tuotteilla valmistettu ruoka. Friuli-Venezia-Giulia on itsehallinto maakunta koillis-Italiassa Slovenian rajalla, missä puhutaan “friulano ” kieltä, joka muistuttaa Iberian niemimaan katalaania.
Tulevana viikonloppuna Udine sulkeutuu ja koko kaupunki menee kiinni, koska Italian alppijääkärit- gli Alpini- juhlivat heidän vuosipäivää

Osallistuin liikkuvuusjaksolla mielenkiintoiseen projektiin, jossa suunniteltiin kuvitteellisen kaupungin keskustoria. Mukana olivat kolme kansalaisopistoa Italiasta, Irlannista ja Italiasta.

Tutustuin muun muassa englannin ja kalligrafian opetukseen sekä teatteriryhmän harjoituksiin. Aamulla kävin englannin kielen tunneilla sekä keskitason kurssilla että keskustelukurssilla.

Kävin katsomassa teatteriryhmän harjoituksia. Heillä on ensi-ilta tulossa 27.5.!
Olin kalligrafian tunnilla aamulla, tosi hienoa! Kuvassa oma tehtäväni tunnilta. Olen vielä aloittelija!
Viimeisessä kuvassa näkyy Università delle LiberEtàn torstain kurssit.

“Cammino e respiro”, eli “Kävelen ja hengitän” oli tosi mielenkiintoinen kurssi, jonka opetuksessa vierailin. Siinä yhdistetään kaksi toimintaa kundaliinijooga-tyyppisessä hengessä. Tunnin jälkeen olin koko loppupäivän zen-mielentilassa.

lltapäivällä kävin vielä “Alla scoperta dell’ombra” ,joka on vaikea kääntää, mutta suurin piirtein se tarkoittaa “Varjon löytäminen”, jossa tutkitaan varjon kaikki ominaisuudet. Tällä tunnilla, professori Federico Battistutta kertoi Ptolomeuksesta ja siitä, miten hän mittasi maailman ympärysmitan varjon avulla muinaisessa Egyptissä. Kurssilla tutkitaan varjon ominaisuudet ja opitaan elämään luovasti sen rinnalla.

Tämä viikon pituinen job shadowing -kokemus oli hyvin mielenkiintoinen. Seurasin eri tyyppisiä kursseja, myös minun oman alueen eli kielten maailman ulkopuolella. Oli jännä huomata pienet kulttuuriset erot, mutta vielä parempi oli nähdä yhtäläisyydet, joita oli paljon enemmän. Kurssitarjonta on aika lailla samanlainen ja vielä tärkeämpi, Università delle LiberEtàn rooli paikallisessa yhteisössä on hyvin samanlainen kuin meidän opistot Suomessa.

Pieni ero voisi olla se, että on enemmän esoteerisiä kursseja, missä vaelletaan vähän enemmän abstraktisessa maailmassa. On kursseja kuusta ja meidän suhde tämän taivaankappaleen kanssa, Schopenhauerista ja länsimaisesta filosofiasta nykymaailmassa ja kriittisen ajattelun rakentamisesta.

Olen saanut paljon inspiraatiota luoda uusia kursseja ensi vuodeksi.

Kuvat ja teksti: Kristian Hannikainen

Tutustu Kristianin kursseihin tästä.