Liikkuvuusjaksolla Strasbourgissa

Koulutussuunnittelijamme Johanna Sahlgrenin liikkuvuusjakso suuntautui Ranskan Strasbourgiin 29.10.-4.11.2023.

Matkakohteesta

Strasbourg on Koillis-Ranskan suurin kaupunki ja historiallisen Alsacen alueen pääkaupunki. Se sijaitsee Reinin sivujoen Illin varrella, aivan Saksan rajan tuntumassa. Kaupungin asukasluku on runsaat 276 000.

Ranska ja Saksa kiistelivät Strasbourgista vuosisatojen ajan, mutta nykyään kaupunki symboloi rauhaa ja yhteistyötä kahden maan välillä. Tämän tuloksena Strasbourgissa on nyt Euroopan parlamentti.

Strasbourg tunnetaankin asemastaan useiden Euroopan unionin instituutioiden sekä kansainvälisten järjestöjen kokoontumispaikkana. Euroopan parlamentin virallisen päämajan lisäksi kaupungissa kokoontuvat muassa Euroopan neuvosto ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Strasbourgin yliopisto on Ranskan suurin.

universite de strasbourg_kuva johanna sahlgren
Strasbourgin yliopisto Kuva: Johanna Sahlgren

Unescon on luokitellut Strasbourgin vanhankaupungin maailmanperintökohteeksi, ja kaupungissa on monia historiallisia monumentteja ja nähtävyyksiä sekä maailmankuulut joulumarkkinat, joita valmisteltiin jo kovasti kaupungin pääaukiolla matkani aikana.

Kaupunki tunnetaan erityisesti katedraalistaan ​​– Cathédrale Notre-Dame de Strasbourgista – jonka kuuluisa tähtitieteellinen kello ja torni hallitsevat horisonttia.

Strasbourg tarjoaa runsaasti kiinnostavaa kulttuuria, taidetta ja arkkitehtuuria, jossa on sekä ranskalaisia että saksalaisia piirteitä. Kaupungissa on yli kymmenen tasokasta museota.

Matkustus

Matkanteko kävi kätevästi lentäen Helsingistä Frankfurtiin, josta oli jatkoyhteytenä lentokenttäbussikuljetus Strasbourgin rautatieasemalle. Bussimatka Frankfurtin kentältä kesti 2,5 tuntia. Yhteys vaikutti suositulta niin meno- kuin paluumatkalla. Hotellille pääsi rautatieasemalta kätevästi ratikalla ja bussilla. Hotelli sijaitsi keskustan ulkopuolella, mutta hyvien julkisten kulkuyhteyksien päässä. Kurssikeskukseen oli noin vartin kävelymatka hotellilta ja kuljin nuo matkat aina kävellen.

Liikkuvuusjaksolla_strasbourg_kuva Johanna Sahlgren

Strasbourgissa liikkuminen on helppoa. Keskustassa pääsi näppärästi kävellen paikasta toiseen. Suurin osa tärkeimmistä nähtävyyksistä sijaitsee aivan kaupungin keskustassa, ja Strasbourgissa on hyvin toimiva joukkoliikenne. Ratikat ja bussit kulkivat sopivan usein ja pysäkkejä on mukavan tiheästi. Pääseepä ratikalla ajelemaan myös Saksan puolelle Kehliin.

Kurssilla 30.10.-4.11.

Kurssin aiheena oli Erasmus + -hankehakemuksen laatiminen oppilaitokselle ”The Erasmus Program: Writing a Successful Project for Your School” ja se oli Europass Teacher Academyn järjestämä.

Osallistujia oli lisäkseni kolme henkilöä Liettuasta. Meitä oli mukava, keskusteleva kurssiporukka. Pienehköllä joukolla saimme hyvin oppia ammattitaitoiselta kouluttajalta. Kurssi oli laadukas, tiivis ja erittäin hyvin toteutettu. Opiskelukieli oli englanti, jota ranskalainen kouluttaja puhui hyvin sujuvasti.

Kaiken konkreettisen kurssisisällön lisäksi opiston liikkuvuusjaksojen tavoitteiden mukaisesti Eurooppalaisen identiteetin ja globaalin vastuun vahvistaminen toteutui Euroopan sydämessä. Erilaisten tapojen, ajattelumallien ja kulttuurien ymmärrys on tärkeää yhä kansainvälistyvässä ja globalisoituvassa maailmassa. Henkilökohtainen kokemus on vaikuttava väline kulttuurista ymmärrystä kehitettäessä. Jaksolle osallistuttuani vahvistui oma käsitykseni hyvin aidosti siitä, miten liikkuvuuksien avulla eurooppalaisen yhteenkuuluvuuden tunne kasvaa ja käsitys tekojen globaaleista vaikutuksista konkretisoituu.

Niin viestintä- ja vuorovaikutustaidot kuin sosiaaliset taidotkin karttuivat entisestään ja opin, kuinka paljon potentiaalia Erasmus+ -ohjelman mahdollisuudet ja eurooppalainen yhteistyö tarjoavat.

Ensimmäisenä kurssipäivänä tutustuimme toisiimme ja pidimme esitelmät omista oppilaitoksistamme. Saimme yleistietoa kurssista sekä kaikki mahdolliset vinkit ohjeisohjelmaan, kulttuuriaktiviteetteihin käyntikohteista nähtävyyksiin.

Muina päivinä sukelsimme reippaasti Erasmus + -hankkeiden maailmaan. Teemojamme olivat Erasmus + -ohjelma, strategiset kumppanuudet, ohjelman painopistealueet, eurooppalainen kehityssuunnitelma, oikean hankehaun valitseminen ja hankehakemuksen laatimiseen liittyvä tietous. Kurssin lopuksi saimme osallistumistodistukset.

euroopan_parlamentti_strasbourg_kuva Johanna Sahlgren

Kurssiin sisältyi opintovierailu Euroopan unionin parlamenttiin, jossa kuuntelimme erilaisia esityksiä, vierailimme täysistuntosalissa ja tutkailimme parlamentin kokoonpanoa ja selailimme diginäytöiltä tietoa EU:sta ja mepeistä.

Kulttuuriaktiviteettina kurssiin kuului opastettu jokiristeily, jonka aikana kuulimme kaupungin historiasta ja synnystä.

Kurssiaiheen hengessä tuntui kyllä tarkoituksenmukaiselta, että EU-hankekurssi meidän tarpeisiimme järjestettiin sattumoisin juuri Strasbourgissa.

Teksti ja kuvat: Johanna Sahlgren