Kurssin järjestäjä: ELA Erasmus Learning Academy SRL (linkki)
Paikka: Bologna, Italia
Ajankohta: Kesä 2023

Tavoitteet:

Liikkuvuusjaksoni tavoitteena on saada oma kokemus osallistumisesta Erasmus+ akkreditoinnin mahdollistamalle liikkuvuusjaksolle sekä tutustua kurssin järjestäjäorganisaatioon, kurssimahdollisuuksiin ja kurssijärjestelyihin. Viikon pituinen kurssini keskittyy englannin kielitaidon vahvistamiseen. Tavoitteenani on kehittää erityisesti korkean tason tekstien luetunymmärtämistä sekä virallisten tekstien kirjoittamista. Toivon kurssin tuovan myös entisestään vahvistusta sanastoon, kielioppiin sekä rohkeutta puhumiseen.
Tärkeänä osana liikkuvuusjaksoa odotan tutustumista muihin kurssilaisiin sekä verkostoitumista. On myös hienoa päästä tutustumaan Bolognaan ja Italiaan.

Kurssilaisen kansio.
Kurssin käynnistyminen.

Oppimispäiväkirjamerkintä 1

Kurssi Bolognassa on käynnistynyt tutustumisella kurssilaisiin, kurssiorganisaatioon ja kaupunkiin sekä englannin kielen opiskelulla. 

ELA järjestää useita kursseja ja opetuksen ulkopuolella verkostoitumaan pääsee kaikkien kurssien yhteisessä ohjelmassa, kuten illallisilla ja kaupunkikierroksilla. Ryhmässämme on opetusalan henkilöstöä yli 10 eri maasta, joten keskustelut ovat olleet erittäin mielenkiintoisia. Olen saanut tietoa ja kontakteja usean maan aikuiskoulutusoppilaitoksista sekä päässyt jakamaan ajatuksia toisen akkreditointi-koordinoijan kanssa. Kuvassa 1 kanssani puolalainen kollega Amelia.

Bologna – The red, the learned and the fat. Katukuvaa täyttävät eri sävyiset punaiset rakennukset ja täällä sijaitsee maailman vanhin yliopisto. Kaupunki tunnetaan hyvästä ruoasta ja ruokakulttuurista. Bolognan tunnistaa myös kuvissa näkyvistä katetuista jalkakäytävistä, jotka jatkuvat yli 40km matkan.

Bolognan upeaa ja värikästä katukuvaa.
Kiersimme kaupunkia yhdessä eri kurssien osallistujien kanssa vapaa-aikanamme.

Oppimispäiväkirjamerkintä 2

Yksi liikkuvuusjaksoni tavoitteista Bolognassa oli tutustua kurssitoimintaan, kurssimahdollisuuksiin ja kurssin järjestäjäorganisaatioon. Esittelijöinä toimivat opettajat Isabel ja Martina ELA:sta.

Sastamalan Opistolle myönnetty Erasmus+ akkreditointi mahdollistaa muun muassa henkilökunnan täydennyskoulutuksen kursseilla Euroopassa. Yksi kurssien järjestäjistä on ELA – Erasmus Learning Academy. ELA järjestää kursseja opetusalan henkilöstölle Palermossa, Bolognassa ja Teneriffalla. Kurssit sisältävät monesti täyden paketin eli kurssimaksuun sisältyy kurssin opetus, yhteinen ohjelma, majoitus yhden hengen huoneessa ja ruokailut. Valittavissa on myös vaihtoehtoja muun muassa ilman ruokailuja tai majoittuminen samassa huoneessa kollegan kanssa.

Esimerkiksi Bolognassa majoittuminen, ruokailut ja kurssin opetus ovat samassa hotellissa. Kaikkien Bolognan kurssien opetus pidetään hotellin konferenssitiloissa. Osa ruokailuista on järjestetty paikallisissa ravintoloissa tutustuen paikalliseen ruokakulttuuriin. Lisäksi osallistuja saa käyttöönsä bussikortin, joilla kulkeminen keskustaan (alle 2 km matka) on mahdollista, jos ei halua kävellä.

ELA:n kurssit on jaettu seuraaviin aihekokonaisuuksiin:
– Class management & Soft skills
– ICT and New Technologies
– Inclusion and Diversity
– Innovative Teaching Methods
– Language and EU projects design

Lisätietoa ELA:n kursseista ja kurssiajankohdat löytyvät nettisivuilta tästä linkistä.

Opettajat Isabel ja Martina ELA:sta.
Oppaanamme ELA:n Jessica ja Marie.

Oppimispäiväkirjamerkintä 3

Kurssini Bolognassa on keskittynyt englannin kielen vahvistamiseen. Kurssilaisten lähtötaso ja toiveet on huomioitu monipuolisesti opetuksessa ja pienessä ryhmässä opiskelu on ollut antoisaa.

Opetus on sisältänyt paljon erilaisia harjoituksia niin kirjoittamisen, kuullun ymmärtämisen, ääntämisen, kieliopin kuin sanaston kehittämiseksi. Vaihtelevat harjoitukset, kuten esitelmät, kuuntelu-ja kirjoitustehtävät ja kisailut, ovat haastaneet meitä kurssilaisia sekä lisänneet varmuutta puhumiseen ja kirjoittamiseen. Ryhmässämme on ollut tilaa epäonnistua ja yrittää uudelleen.

Olemme käyttäneet monipuolisesti myös erilaisia verkko-opetusalustoja, kuten Google Platform, Padlet, Kahoot, Baamboozle, Spinthewheel ja LearningApps.

Työskentely kurssilla on ollut mieluista ja antoisaa. Tavoitteeni englannin kielen vahvistamiselle ovat täyttyneet monipuolisesti.

Kuvassa kanssani puolalainen kurssikollega Amelia.
Kurssin ohjattu kaupunkikierros.

Oppimispäiväkirjamerkintä 4

Kurssiviikko Bolognassa on tullut päätökseen ja olen päässyt tuomaan liikkuvuusjakson antia omaan työhöni opistolla akkreditointiliikkuvuuksien ollessa kovassa vauhdissa. Onnistunut kurssiviikko täytti sille asetut tavoitteet monipuolisesti. Saimme kurssitodistukset kurssiviikon päätteeksi.

Viikon suurin anti oli ehdottomasti tutustumani ihmiset. Kyseisenä viikkona järjestettiin useita kursseja. Opetuksen ulkopuolella meillä oli järjestettyä yhteistä ohjelmaa, mutta tapasimme myös muuna aika majoittuessamme ja ruokaillessamme samassa hotellissa sekä tutustuessamme kaupunkiin ja Italiaan. Keskustelut niin ruokapöydässä kuin kaupungilla kulkiessa olivat mielenkiintoisia ja nostivat esiin niin tuttuja haasteita kuin idearikkaita toimintatapoja toisista maista.

Toivottavasti yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa! Opiston opettajia on ilmoittautunut jo mm. ELA:n kursseille lv 2023-2024.

Kurssiviikon kaksi ryhmää todistuksienjaossa.

Oppimispäiväkirjamerkintä 5

Kurssin anti on näkynyt monipuolisesti omassa työssäni sekä arjessani. Lukuvuoden käynnistäminen liikkuvuusjaksolla kesäloman jälkeen oli mukava aloitus ja toi virtaa alkavaan syksyyn.

Akkreditointiliikkuvuuksien koordinointiin oma akkreditointiliikkuvuuskokemus oli erittäin tärkeä. Vaikka olen aiemmin osallistunut hankkeisiin ja niiden kautta liikkuvuusjaksoille, nyt oman akkreditointiliikkuvuusjakson myötä olen päässyt kehittämään ja selkeyttämään käytänteitä ja ohjeistusta entisestään opiston henkilökunnalle ja opiskelijoille. Olen myös päässyt jakamaan omia kokemuksiani liikkuvuusjaksolta.

Olen saanut varmuutta englannin kielitaitooni. Olen käyttänyt englantia paljon työssäni (myös aiemmin työskennellessäni ulkomailla). Kurssi toi toivottua vanhan kertausta sekä luottamusta omaan osaamiseen niin kirjoittamiseen kuin puhumiseen.

Italian kulttuuri ja tutustuminen kaupunkiin on jäänyt hyvin mieleen. Myös näitä kokemuksia olen päässyt jakamaan niin työssäni kuin arjessa.

Liikkuvuusjakson kontaktit ovat olleet arvokkaita. Niistä on syntynyt niin työn kautta jatkoa kuin myös ystävyyssuhteita. Kontaktien kautta on syntymässä myös uusia liikkuvuusjaksokohteita.

Kuvat ja teksti: Heidi Karppanen.

Opiston opettaja – Kiinnostuitko osallistumisesta kurssille? Ota yhteyttä heidi.karppanen@sastamalanopisto.fi tai p. 040 667 9564. Allekirjoittaneelta saa myös tietoa muista Erasmus+ -kurssijärjestäjistä.

Tutustu Heidin kursseihin tästä.