Vierailuni kohde oli Malagan yliopisto, tarkemmin Aula de Majores 55 + osasto. Kyseessä on seniori-ikäisille tarkoitettu koulutus. Tutustuin erityisesti seniorien tietotekniikan opetukseen ajalla 12.-14.12.2022.

Kontaktihenkilöinäni olivat Enkeli, Jeesus ja Ihme. Totta. Espanjalainen nimikulttuuri eroaa omastamme. Angel, Jesus ja Milagros. Keskimmäisen persoonan sukupuolen arvaamme, mutta laitimmaisten kohdalla käy niin, että Angel on mies ja Milagros nainen.

Kun luin vierailun ohjelmasta, että meillä on yhteinen lounashetki laitoksen johtaja Milagros Leon Vegasin kanssa, olin vakuuttunut, että tulen istumaan vastakkain kaltaiseni, eläkeiän tuntumassa olevan kravattiherran kanssa. Yllättäen paikalle lehahtikin kreikkalaisen jumalattaren kaltainen, parhaassa iässään oleva johtajatar. Mainittakoon tässä kohtaa, että ravintolan nimi oli El Pimpi (https://elpimpi.com) ja taustalla soi andalusialainen musiikki. Siinä käheä-ääninen mies purkaa elämäntuskaansa toisen soittaessa ylinopeita juoksutuksia kitarallaan. Suosittelen käyntiä tässä perinteikkäässä ja erittäin suositussa ravintolassa. Talon kalaruoat ovat maittavia, joskin yksittäinen annos voi näyttää nälkään kuolleiden neulamuikkujen laboratorionäytteeltä. Tapana onkin ottaa useita pieniä annoksia, joita sitten jaetaan pöytäseurueen kesken. Viinin kanssa oli toisin. Lounaskeskustelu Milan ja Jesuksen kanssa osoittautui sikäli mielenkiintoiseksi, etten kauaa katunut päivärahan menettämistä tarjotun kalalounaan takia.

Mielenkiintoista olikin lähes kaikki. Mainitut raamatullisen kuuloiset kontaktihenkilöt ovat työhönsä sitoutuneita ja tavattoman ystävällisiä persoonallisuuksia.

Koska osoitin kiinnostusta taidetta kohtaan, myös taidemaalaukseen ja kuvanveistoon suuntautunutta koulutusta esiteltiin. Samoin tehtiin viestinnän ja informaatiotekniikan osastojen kanssa. Yliopiston tilat ovat hulppeat ja tarvittavaa tekniikkaa tuntui löytyvän. Keskityimme podcastien laatimisen taustoihin sekä tarvittavaan tekniikkaan. Vierailuani varten oli laadittu haastattelu, josta sitten piti tulla podcasti. Harjoittelimme kokeeksi puhetekniikkaa ammattilaisen opastuksessa. Tämän herran nimi ei ollut Gabriel eikä Daniel, vaan Francisco. Jotta asia ei olisi näin yksinkertainen, mainittakoon koko nimi ohjelmalehtisen mukaan: Francisco Marcos Martin Martin. Sukunimessä on sekä isän, että äidin sukujen nimet. Tällä kertaa ne olivat samat. Minä olisin tuon nimeämissysteemin mukaan Juha Ilari Mehtonen Paimensaari.

Monenlaista tapahtui. Ainakin paljon oppimista. Kaikki oppi ei tule formaalisessa muodossa. Oppia voi ihmisten asenteista ja toimintatavoista. Oppia voi museokäynneistä ja kauppahallissa pistäytymisestä, kadun elämän seuraamisesta. Sateinen kaupunki sateenvarjoineen on kiinnostavaa valokuvattavaa. Pitäisi vain olla nopea kamera. Ja taito kuvata. Kännykälläkin pärjäsi jotenkuten. Tällä sivulla näet jokusen kännykkäkuvan.

Malagaan pääsee helposti suoraan Pirkkalasta. Kaupungista löytyy kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa. – Kokeilkaapa!

Teksti ja kuvat Ilari Mehtonen.

Tutustu Ilarin kursseihin tästä.