Italian Udinen Universita delle LiberEta oli kohdeopistoni ja täydellinen valinta, ei yksin siksi että Italialla on erityinen paikka sydämessäni vaan myös siksi että opiston toiminta on lähellä suomalaisen kansalaisopiston toimintaa ja ihmiset olivat ystävällisiä! 

Ensimmäisenä päivänä tapasin opiston henkilökuntaa ja kollega Massimo esitteli opiston toimintaa. Kursseihin osallistuminen alkoi heti ensimmäisenä päivänä ja heti sain huomata pieniä eroavaisuuksia opetustavoissa. 

Päiväni olivat hyvin aktiivisia, täynnä osallistumista kursseille. 

Ensimmäisellä viikolla osallistuin liikuntakursseille, viiniluennolle, ruokakurssille, aromaterapiaan, Italian kielen kielioppitunnille, usealle englannin kielen tunnille muutamia mainitakseni. Opetustapoja oli yhtä monta kuin opettajaakin. Yllättävimmät olivat ruokakurssi, jossa opetus oli näytösluonteista. Opettaja oli tehnyt valmisteluja etukäteen ja valmisti aterian paikan päällä, oppilaiden osuudeksi jäi seuraaminen sekä avustavat tehtävät kuten vihannesten puhdistus ja pilkonta. Oli mielenkiintoista osallistua näin järjestettävälle tunnille, mutta toisaalta se vain vahvisti että oma osallistava opetustyylini on oppilaskeskeisempi ja oikea. 

Keskiviikkona pidin itse tunnin luennon Suomesta, suomen kielestä ja kulttuurista. Osallistujat olivat hyvin aktiivisia ja kiinnostuneita Suomesta.  Karjalanpiirakat ja polentasta valmistettu Ahvenanmaan pannukakku valmistuivat ja kaikki pitivät kokemastaan. Maistelimme myös suklaata, lakritsaa, salmiakkia, hapankorppuja sekä talkkunaa. 

Loppuviikolla sain osallistua vielä englannin kielen tunneille sekä aromaterapiaan. Toisella viikolla mukaan tuli Riikka Lausniemi ja viikkomme jatkui lähes yhtä vauhdikkaana kuin minun ensimmäinen viikkonikin. Saimme jälleen pitää tunnin Suomesta sekä kokkikurssin, osallistua itse lukuisille kursseille sekä LiberEtan kauden päätökseen perjantaina. 

Teksti ja kuvat Anu-Maria Ylönen.

Tutustu Anu-Marian kursseihin tästä.