Senioriliikkujat liikkuvuusjaksolla Volkshochschule Chemnitzissä

Sastamalan Opiston Erasmus+ -akkreditoinnin mahdollistama opiskelijoiden ryhmäliikkuvuusjakso Näkökulmia Euroopasta matkasi syksyllä 2024 Saksan Chemnitzissä sijaitsevaan opiston yhteistyöoppilaitokseen Volkshochschule (VHS) Chemnitziin. Liikkuvuusjaksolle osallistui kuusi kurssilaista opettaja Riikka Lausniemen johdolla.

Tutustu kurssilaisten oppimispäiväkirjaan:

Maanantai 23.9.

Aamuyön pimeys Sastamalassa. Auton lamput valaisevat pihaani. Saamme kyydin Pirkkalan lentokentälle. Matkalta poimitaan Ansa. Kalervo ja Jukka saapuvat yhdessä ja Marke noutaa Riikan kyytiin. Porukkamme on nyt kasassa, Sastamalan opiston 6 hurjaa sennua ja ohjaaja iki-ihana Riikka. Päämääränä on Chemnitz, entinen Karl Marx stadt. Odottavin mielin läpi turvatarkastuksen. Jee, ihanaa lähteä matkaan näin kivassa porukassa!

Mitäh? Aamulento myöhästyy 7 tunnilla. Riikassa piti olla välilasku ja Berliinistä matkan pitäisi jatkua bussilla Chemnitziin. Lentoyhtiö ilmoittaa meille uuden lennon, Riikassa yöpyminen ja huomenna Oslon kautta Berliiniin. Noh, mitäs tuosta, Riikan illasta tulee varmasti hauska. Ja poiketa myös Oslossa, ihan kivaa. Mutta hassu kiertomatkahan tuosta tulee…

Vaihtoehtoja selvitellään. Ansa vetää liikuntatuokioita, ja lentokentällä muitakin lähtöä odottavia osallistuu vetreyttäviin hetkiimme. Opistolta saamme sitten tiedon, että Erasmus+ -vaihto edellyttää tiettyä liikkuvuusjakson kestoa määränpäässä. Voi sentään! Mitäs nyt tehdään? Kello on hieman yli kymmenen, pelkona on nälkäkiukku, joka ei sovi matkasuunnitelmaamme. 

Onneksi lounasbuffetti avautuu etuajassa. Tässä vaiheessa saamme tietää, että meidän on kiireesti siirryttävä Helsinki-Vantaan lentokentälle. Junalla emme ehdi - eli siis taksilla! Lentoyhtiö vaihtuu, ja saamme suoran matkan Berliiniin. Tilataksia odottaessamme sieppaamme rasioihin kanankoipia ja salaattia, ja ahmimme niitä suihimme taksin saapumista vahtien. Saavumme lentokentälle, jopa hyvissä ajoin. Mutta haasteet jatkuvat lähtöportilla. Emme tietenkään ole tutustuneet tämän uuden lentoyhtiön matkatavarasääntöihin ja lähtöportilla pyörälliset lentolaukut tuovat haasteita.

Berliinin lentokentällä meillä on aikaa rauhassa nauttia päivällinen isossa halliravintolassa, missä on useita myyntipisteitä. Riisiä ja naudanlihaa, hyvältä maistuu ja pullollinen vettä huuhtoo ruoan vatsaan. Tunnelma kevyt ja iloinen, ei kiirettä minnekään. On myös aikaa tutustua lentokentän myymälöihin, joskin "ostohousut" olivat tainneet unohtua kotiin kaikilta matkalaisilta. Tehdään vain pieniä ostoksia apteekista.

Tässä vaiheessa ryhmä alkaa jo uupua, ja junan lähtöön oli vielä reilu tunti. Lähdemme kävelemään kohti uloskäyntiä ja etsimään Chemnitziin lähtevää junaa. Vesipullot täytetään taas "kaivolla", moneskohan pullollinen vettä on menossa. Kaikki hyvin. Junan lähtöpaikka löytyy, ja on kiva odotella mukavilla penkeillä istuen. Vielä junamatka, ja sitten olemme perillä määränpäässä. Matka sujuu jutellessa ja Riikkakin saa jo levätä. Saavumme pimeään Chemnitziin, ja Astridin opastuksella saavumme hotellille.

WHEA61~1

Yhteensä 20 tuntia matkantekoa kotoa määränpäähän. Kaikki hyvin!

Tämän päivän opetuksia:
RESILIENSSI. Me kyllä sopeudumme muutoksiin!
HYVÄ MIELI. Tuli mitä tuli, me pysymme hyväntuulisina!
SEIKKAILUMIELI. Mitäköhän matka vielä tuo tullessaan…

Tiistai 24.9.

Aamu alkoi kyselyllä, kuka on valmis rapputreeneihin...kerroksia on 27! Ansa ja Leena nousivat aamun rapputreeneissä Riikan kanssa 15 kerrosta! 

Chemnitz otti meidät aamulla vastaan julisteella, jossa kerrottiin heidän olevan ylpeitä meistä. Raikas puolipilvinen aamu, uljaat näkymät korkealta ja hyvin nukuttu yö takana. 

Opinahjomme Volkshochschule (VHS) Chemnitz on ollut toiminnassa tässä rakennuksessa parikymmentä vuotta. Uudet tilat on rakennettu yli 100 vuotta vanhojen julkisivujen taakse. Ratkaisu on loistava. Viisi kerrosta korkeat aulat on katettu lasilla, joten tilaa, avaruutta ja valoa riittää. Opettajat olivat olleet suunnittelussa mukana ja päässeet vaikuttamaan ratkaisuun. Taiteiden tila on monipuolisesti varusteltu, säilytystilat ovat oivalliset. Käytävässä on esillä näyttely suomenkielisistä - ei niin helpoista tai tavanomaisista - sanoista ja niiden käännöksistä, sanoina esimerkiksi kossukrapula ja jäätelötötterö.

VHS:ssä opiskelee vaihtelevasti 3000-5000 opiskelijaa. Monipuolinen kurssitarjonta tarjoaa opetusta ja toimintaa kaikille kaupunkilaisille, senioreille, maahanmuuttajille ja työllistettäville. Koululla meitä vastaanotti kolmikko, rehtori, Manuela ja Astrid. Esittelimme itseämme lyhyesti ja saimme uudet ohjelmat sekä kassit, jossa tärkeätä tietoa ja kynät sekä penaali kuin kunnon koululaiset.

Oltiin aamupäivällä selkäkoulussa mukavien rouvien kanssa, joista yhdellä oli tytär Rovaniemellä. Suht lempeää ja monipuolista selän lihasten vahvistamista, tasapainoharjoittelua ja venyttelyä. Ihana ope meillä ja mahtava koko ryhmä. Ystävällisyys huokui jo pukuhuoneessa ja apua sai kaikkeen, jos tarvis. Mukana Jukka, Kalervo, Ulla-Maija ja Riikka. Marke sai englannin tunnilla tietoa perhosen anatomiasta ja loistavia ruokavinkkejä.  Englannin tunnin opetus oli loistavaa, opettaja käytti älynäyttöä hyödyksi ja harjoitimme myös muistia, kun toistimme ryhmäläisten aiemmin sanomia vastauksia, nerokasta ja ratkiriemukasta aivotreeniä! Ryhmä oli humoristinen ihanien ikäihmisten joukko ja nauru raikui.

Ansan ja Leenan englannin tunti A2 tiistain aamuna oli ihana, ope ja sennuopiskelijat olivat nauravaisia, ystävällisiä ja lämpöisiä. Heidän ryhmänsä on kokoontunut yhdessä yli 10 vuotta. Meillä oli kivat keskustelut, joita olisi voinut jatkaa ties kuinka kauan.

Ansan ja Leenan pilatestunti oli mielenkiintoinen. Opetus oli erilaista kuin opistossamme. Eka kertaa pilatesoimme suikulan pallon kanssa. Pysyimme perässä, vaikka ohjaaja puhui vain saksaa, jota kumpikaan emme osaa.

Pilates

Ilta meni yhdessä ammattilaiskokin ohjauksessa kokatessa ja syödessä. Meidät jaettiin pienryhmiin, missä kanssamme kokkailuun osallistui Manuelan ja Astridin lisäksi neljä muuta Suomessa käynyttä (ja osittain kieltä taitavaa) opiston opiskelijaa.

Ryhmissä porisivat paitsi keitoset myös varsinainen kielten kirjo-suomi, saksa, englanti ... Teimme tyypillistä Saksin alueen ruokaa ja saimme niistä myös kirjallisesti reseptit. Vieraamme saivat maisetella myös puolukkahilloa ja poron lihaa, salmiakkia, lakritsia ja tietysti Fazerin sinistä. Opimme, että perunaa voi käyttää vaikka salaattikastikkeen tai jälkiruuan ainesosana.

TÄMÄN PÄIVÄN OPETUKSIA:
PERUNAA voi käyttää tosi monipuolisesti
OPPIMINEN/OPISKELU yhdessä tuo iloa elämään
LIIKKUMINEN antaa vireyttä ja voimaa
HUUMORI ja hymy yhdistää ilman kulttuurirajoja

Keskiviikko 25.9.

Aamiaisen jälkeen lähdimme koululle. Ansa ja Leena menivät akvarellikurssille, Ulla-Maija ja Marketta joogaan.

Ansan ja Leenan akvarellikurssi oli mainio. Opettaja oli valmistellut työpisteet valmiiksi kaikkine tarvikkeineen, ja aiheeksi hän oli suunnitellut syksyn. Opettaja näytti tekniikan tekemällä itse mallin mukaan oman akvarellinsa, ja kädestä pitäen hän opasti meidät työskentelyn saloihin. Mielenkiintoisen kurssista teki se, että opettaja puhui ainoastaan saksaa, jota me Ansan kanssa emme sitä kieltä osaa. Kurssilaiset olivat seniori-ikäisiä, todella ystävällisiä ja iloisia, he myös auttoivat opettajaa kielen kanssa. Akvarellimme onnistuivat ja saimme paljon kehuja (eli siis: he olivat todella kohteliaita).

AK3FA8~1

Osallistuimme (Jukka ja Kalervo) englannin keskustelutunnille (90 min). Teemaksi oli valittu Sastamala, mitä ilmeisimmistä syistä! Sastamalasta keskustelu laajeni koskemaan koko Suomea, luontoa, erityispiirteitä, kuten susia, karhuja, itikoita ja vaarallisinta ”eläintä”, punkkia. Haluttiin myös tietää, miksi suomalaiset ovat jo seitsemättä kertaa valittu onnellisemmaksi kansaksi. Onnellisuus on mielen asenne, tila. Vastavuoroisesti opimme, että Chemnitz on muuttotappiollinen. Nuoret lähtevät ja vanhemmat jäävät.

Poliisin näkyvä läsnäolo illalla ja yöllä selittyy, että kaupungissa halutaan välttää tarpeetonta väkivaltaa. Teollisuutta on vähemmän, koska mm. autoteollisuus on muuttanut länteen. Kaupunki on ollut Saksan autoteollisuuden syntypaikka (cradle). Nyt VW on takaisin siten, että moottoreita valmistetaan JS kootaan täällä. Kaiken kaikkiaan, erittäin myönteinen, ilahduttava kokemus ja hetki.

Koko ryhmä osallistui ikääntymisen hallintaohjelmaan. Ohjelmassa tarkastellaan tekijöitä, jotka mahdollistavat hyvän ikääntymisen. Hyvä uni on yksi niistä. Unen laatu korostuu iän myötä. Hyvään uneen vaikuttaa ns unihygienia, kuten säännöllisyys, elimistöä virkistävien, kuormittajien tai häiritsevien tekijöiden vähäisyys. Ja tietenkin raikas ilma ja puhtaat lakanat! Tutkailtiin omaa nukkumisrytmiä, mahdollista muutoksen tarvetta. Ja jos näin on, ei muuta kuin tuumasta toimeen. Joka muuten on tunnetusti pisin matka kuljettavaksi!

Marketta ja Ulla-Maija osallistuvat hathajoogaan, jossa keskityttiin pitkiin venyttelyihin ja muutamaan asanaan. Ryhmä oli taas mukava kuten opettajakin. Täällä ryhmäkoot ovat selvästi pienempiä kuin meidän opistossa.

Keskiviikon innostava päivä jatkui yhteisellä illallisella tuttujen opettajien kanssa. Taisipa mukana olla pari oppilastakin. Ravintolassa puheensorina oli sen verran äänekästä, että tuskin kuuli omia ajatuksiaan. Illallista ei voinut parhaalla tahdollakaan kutsua ”välimerelliseksi”. Jotenkin kuitenkin välittyi mukava ja välitön tunnelma. Johtuiko se ehkä siitä, että toista kuullakseen oli kumarruttava aivan lähelle. Ulkona jaoimme opettajien kanssa vielä viimeiset ajatukset, kiitokset, kädenpuristukset, jopa halaukset.

Päivä päättyi upeaan valotapahtumaan. Monet julkiset rakennukset ja patsaat saivat valokasteen ja show’n.

Päivästä täysin nauttineena oli mukava kellahtaa omaan sänkyyn, antaa levollisen unen virkistää mielen ja kehon ja aamulla herätä päivän haasteisiin.

PÄIVÄSTÄ OPITTUA:
TAIDE - tekeminen ja taiteesta nauttiminen on luksusta arjessa
YSTÄVYYS - syntyy helposti kun halutaan
UNI - on olennainen hyvinvoinnin osatekijä

Kaupunkikierroksella

Torstai 27.9.

Seitsemän miljoonan vuoden matka puolessatoista tunnissa! Sen me matkasimme Chemnitzin Arkeologisessa museossa hyvän oppaan johdolla. Monipuolinen ylöspano, modernit näyttelyvitriinit ja runsas esineistö olisivat vaatineet monen päivän paneutumisen, mutta paluumatka lähestyi. Kyllä olivat saaneet vanhasta tavaratalosta näyttävän ja toimivan museon!

VHS Chemnitzin Astrid ja Manuela tulivat vielä lounastamaan kanssamme, hyvästelemään ja toivottamaan hyvää kotimatkaa. Kyllä meillä oli loistavat “isännät” - emäntä-sana ei tähän oikein sovi. Molemmin puolin jäi ilmaan toive uudesta tapaamisesta.

PÄIVÄN OPPEJA:
IHMINEN - on ollut aina kekseliäs, hyvä katsoa, mistä tullaan tähän hetkeen
VUOROVAIKUTUS - kiitollisuus kohtaamisista ja vaivannäöstä hyväksemme

Pelkäsimme, miten lentoyhtiö pettää paluumatkalla, kun menomatka oli ollut niin haasteellinen että jouduimme vaihtamaan lentoyhtiötä. Onneksi lento oli nyt vain vajaan tunnin myöhässä. Oli onnekasta, että meillä kurssilaisilla ja opettajalla oli samanlainen huumorintaju. Ei ole parempaa matkan veturia kuin opettaja Riikka! 

Sastamalan aamuyön pimeys. Kotona odottaa oma sänky ja rakas tyyny. On upeaa ja avartavaa seikkailla yhdessä maailmalla, mutta ihana palata myös kotiin. Kiitos Sastamalan Opisto!

Kuvat ja teksti: Kurssilaiset ja opettaja Riikka Lausniemi

Näkökulmia Euroopasta, senioriliikkujat, 2024

  • Näkökulmia Euroopasta - Kansalaisopiston vaihto-opiskelujaksot -kurssien tavoitteena on vahvistaa kansainvälisyyttä, tukea perustaitojen oppimista, aktiivista kansalaisuutta ja ongelmanratkaisutaitoja. Toiminnan tavoitteena on kehittää opiskelijoiden kansainvälisyys- ja kielitaitoja sekä monikulttuurisuuden ymmärtämistä. Kurssit pyrkivät tarjoamaan mahdollisimman monelle kiinnostuneella mahdollisuuksia osallistua kansainväliseen toimintaan.
  • Näkökulmia Euroopasta - kansalaisopiston vaihto-opiskelijaksot koostuvat lähitapaamisesta Sastamalassa, mahdollisuuksien mukaan vihreän matkustamisen keinoin tehtävästä liikkuvuusjaksosta sekä palauteosiosta. Lähitapaamiseen Sastamalassa kuuluu mahdollisuuksien mukaan verkkotapaaminen vastaanottavaan organisaatioon.
  • Liikunnan syksyn 2024 liikkuvuusjakson kohderyhmänä oli Sastamalan Opiston täysi-ikäiset opiskelijat, jotka ovat osallistuneet aiemmin Sastamalan Opiston senioriliikunnan kursseille. Kurssille edellytettiin yli 65 vuoden ikää. Saksan tai englannin kielitaito katsottiin eduksi.
  • Liikunnan syksyn 2024 liikkuvuusjakson tavoitteet toteutui kurssilaisten arvion mukaan hyvin tai kiitettävästi. Liikkuvuusjakso toi uutta tietoa ja vinkkejä hyvinvointiin ja liikuntaan, tutustutti aikuisoppimiseen ja yhteistyöoppilaitokseen. Kurssi lisäsi monikulttuurisuuden ymmärtämistä ja kehitti kielitaitoa. Liikkuvuusjakso opetti myös ongelmanratkaisutaitoja, joustavuutta sekä toi uusia ystäviä.
  • Oteita kurssilaisten palautteista: "Rohkeasti mukaan opiskelemaan erilaisten ja eri kieliä puhuvien ihmisten kanssa."
  • Tutustu Chemnitzin paikallislehden artikkeliin liikkuvuusjaksosta sivulla 10