Kotitalouden opiskelijoiden liikkuvuusjakso Italian Udineen keväällä 2024

Kevään 2024 kotitalouden Näkökulmia Euroopasta -kurssi vietti antoisan liikkuvuusjakson Italian Udinessa, jossa kohteena opiston yhteistyöoppilaitos Universitá delle LiberEtà FVG. Liikkuvuusjakson mahdollisti opiston saama Erasmus+ -akkreditointituki. Liikkuvuusjaksolle osallistui yhdeksän opiston kotitalouskurssien opiskelijaa opettaja Anu-Maria Ylösen johdolla. 

Tutustu kurssilaisten oppimispäiväkirjaan:

Università delle LiberEtá FVG

Päivät Universitá delle LiberEtàssa täyttyivät erilaisten kurssien seuraamisesta ja niille osallistumisesta. Opiskelijat osallistuivat monipuolisesti eri kursseille, ja viettivät useita tunteja keskustellen ja seuraten opetusta.

Joogaa, pilatesta, tanssia, lihaskuntoa, montaa lajia kokeiltiin. Pilates oli paljon fyysisempää kuin Tyrväällä olimme tottuneet ja ryhmätanssit "balli di gruppo" vastasivat enemmän opistomme LatinoMix, Lavis, Aamusumpa -tunteja, joissa jokainen tanssii yksin. Lähes kaikissa ryhmissä oli niin eri ikäisiä naisia kuin miehiä. LiberEtàn opiskelijat ovat iältään enemmän keski-ikäisistä senioreihin, mutta kursseja ei ole luokiteltu eri-ikäisille.

PHOTO-2024-04-06-09-47-28(2)

Päiväkirjan kertomuksia

Matkalla päiväkirjan kirjoittamisesta pitivät huolen Eija ja Saija. Merkintöihin on mukava palata jälkikäteen ja muistella viikon tapahtumia.

Viinitasting Vineria La Botte Udine

Liikkuvuusjaksoon sisältyi paikallisia Friuli-Venezia-Giulian alueen viinejä ja ruokia sisältävä makuelämys paikallisessa viiniravintolassa. Tasting koostui neljästä lähellä tuotetusta viinistä ja niille sopivista makupareista. Lähin viinintuottaja sijaitsi vain 4km päässä kaupungista! Tänä iltana saimme kaikkia aisteja hivelevän elämyksen ja pääsimme tutustumaan syvällisemmin alueen viineihin ja ruokiin.

PHOTO-2024-04-03-20-48-49

Cividale del Friuli

Torstaina teimme iltapäiväretken puolen tunnin matkan päässä sijaitsevaan Cividale del Friulin kylään. Cividalen on aikanaan perustanut Julius Ceasar ajalla 50 eKr nimeten kaupungin Forum Iulii Juliuksen aukio. Kaupungin alueella on ollut asutusta jo kivikaudella ja sen merkitys Rooman valtakunnan ajalla oli suuri  sijaintinsa vuoksi. Nykyisin pikkuinen viehättävä kylä ja sen keskiaikainen keskusta ovat kiehtovia vierailukohteita turisteille.

Cividale

Cucina Vegetarianan Italiana - italialaista kasvisruokaa opettaja Marianna Sipionen johdolla

Opettaja Marianne Sipionen johdolla pääsimme kokkaamaan kasvisruokaa. Marianne oli valinnut meille reseptit jotka valmistimme yhdessä.

Tarjolla oli:

  • paahdettuja bataatteja gorconzola kreemillä ja saksanpähkinöillä
  • sitruunarisottoa mintulla

  • rapeaa salaattia

  • sokerittomia aprikoosi-suklaahoukutuksia

Osallistuimme tietysti enemmen kuin mielellämme ruoanlaittoon ja meillä oli todella mukava iltapäivä yhdessä sydämellisen Mariannen kanssa. Ruokien valmistuttua istuimme yhdessä syömään ja saimme LiberEtàn henkilökuntaa viettämään ruokahetkeä kanssamme.

PHOTO-2024-04-06-09-43-26

Kulinaristien elämyksiä

Kun matkassa oli opiston kotitalous- ja viinikurssien ahkeria kävijöitä, niin makumuistoja matkalla koottiin makuarkistoon. Viikon aikana maisteltiin monen montaa makua pizzaa, pastaa, risottoa, pihviä, kalaa ja tietysti GELATOA: maailman parasta jäätelöä.

Kävimme myös tutustumassa udinelaiseen täysin gluteenittomaan leipomoon ja maistelemaan heidän herkkujaan! Tästä herkkukaupasta jokainen sai suunsa makeaksi ja kotiinkin lähti tuliaisia.

PHOTO-2024-04-06-09-43-54

Viimeinen päivä ja Bella Venezia!

Viimeisen päivän vietimme ihanassa Venetsiassa. Kulttuurista sisältöä päivään toi tietenkin koko kaupunki, mutta myöskin Pyhän Markuksen kirkossa vierailu Kurssin päätimme yhteiseen illalliseen perinteisessä venetsialaisessa ravintolassa.

Kurssin merkeissä tapasimme vielä toukokuussa ja muistelimme mahtavaa matkaamme. Kiitos Sastamalan Opisto ja Erasmus+ -liikkuvuusmahdollisuudet!

1000002195

Kuvat ja teksti: Kurssilaiset ja opettaja Anu-Maria Ylönen

Näkökulmia Euroopasta, kotitalous, 2024

  • Näkökulmia Euroopasta - Kansalaisopiston vaihto-opiskelujaksot -kurssien tavoitteena on vahvistaa kansainvälisyyttä, tukea perustaitojen oppimista, aktiivista kansalaisuutta ja ongelmanratkaisutaitoja. Toiminnan tavoitteena on kehittää opiskelijoiden kansainvälisyys- ja kielitaitoja sekä monikulttuurisuuden ymmärtämistä. Kurssit pyrkivät tarjoamaan mahdollisimman monelle kiinnostuneella mahdollisuuksia osallistua kansainväliseen toimintaan.
  • Näkökulmia Euroopasta - kansalaisopiston vaihto-opiskelijaksot koostuvat lähitapaamisesta Sastamalassa, mahdollisuuksien mukaan vihreän matkustamisen keinoin tehtävästä liikkuvuusjaksosta sekä palauteosiosta. Lähitapaamiseen Sastamalassa kuuluu mahdollisuuksien mukaan verkkotapaaminen vastaanottavaan organisaatioon.
  • Kotitalouden kevään 2024 liikkuvuusjakson kohderyhmänä oli Sastamalan Opiston täysi-ikäiset opiskelijat, jotka ovat osallistuneet aiemmin Sastamalan Opiston kotitalouden kursseille. Kurssilla edellytettiin perustietämystä viininmaistelun periaatteista ja italian kielitaito katsottiin hyödyksi.
  • Kotitalouden kevään 2024 liikkuvuusjakson tavoitteet toteutui kurssilaisten arvion mukaan kiitettävästi tai erinomaisesti. Liikkuvuusjaksolta koettiin oppineen laajasti kielestä, historiasta, kulttuurista, ruoasta, paikallisesta väestöstä ja yhteistyöoppilaitoksesta. Kurssi opetti myös ryhmässä toimimisesta, lisäsi rohkeutta käyttää eri kieltä ja toi uusia ideoita niin arjen ruoanlaittoon kuin muihin harrastuksiin. 
  • Otteita kurssilaisten palautteista: "Eurooppalainen yhteistyö mahdollistaa myös kulttuurien tuntemusta ja innostaa vastavuoroisuuteen!" "Suomalaista opetusta on syytä arvostaa. Aikuisopiskelussa on haasteensa maasta riippumatta. Yhteistyö kansainvälisesti vahvistaa jo opittua." "Matka avasi italiaisuutta ja Italiaa paremmin kuin tavanomainen turistimatka olisi tehnyt. Kohtaamiset arjessa paikallisten kanssa laajensivat omia ennakkokäsityksiä Italiasta."