Kirjaudu tai rekisteröidy
Sastamalan Opiston rehtori Sini-Mari Lepistö ja koulutussuunnittelija Johanna Sahlgren kävivät Erasmus + -työnvarjostusjaksolla Escuela Oficial de Idiomas de Ferrol -kielikoulussa ja CFR de Ferrol -aikuiskoulutuskeskuksessa Espanjan Ferrolissa 13.-15.5.2025.
Ferrol on pieni kaupunki Atlantin rannalla Luoteis-Espanjassa. Se sijaitsee A Coruñan maakunnassa Galician itsehallintoalueella. Ferrolin väkiluku on 68 308. Ferrol on merkittävä laivanrakennuksen keskus ja Espanjan laivaston tukikohta. Kaupunki on kenraali Francisco Francon syntymäpaikka.
Ferrol sijaitsee lähellä Santiago de Compostelaa, jonka pyhiinvaellusreiteistä Sastamalan Opisto on järjestänyt luentoja. Suomesta katsottuna matkasimme käytännössä aivan Euroopan toiselle puolelle. Lensimme Helsingistä Madridin kautta A Coruñaan, josta oli noin tunnin ajomatka Ferroliin.
Vaikka Ferrol sijaitsee meren rannalla, merta on kaupunkialueella näkyvissä asukkaille ja kävijöille vilauksina. Armeijan muurit nimittäin suojaavat suurta tukikohtaa pitkin rantaviivaa. Merellisyyden kokeakseen kannattaa suunnata Ferrolin satama-alueelle.
Kaupunkikävelyllä Ferrolissa oli mahdollisuus tutustua modernistiseen arkkitehtuuriin. Kaupunki on mm. laatinut kävelyreitin, joka sisältää noin kaksikymmentä rakennusta hajallaan keskustan eri puolilla, ja joista useimmat on suunnitellut arkkitehti Rodolfo Ucha Piñeiro. Uchan suunnittelemat rakennukset on merkitty julkisivuissaan olevalla laatalla.
Pienen kaupungin etuja on, että lähes kaikkialle pääsi kävellen. Kävimme Armas-aukiolla, jossa kaupungintalo sijaitsee, näimme ulkoa Jofre-teatterin ja suuntasimme satamaan, jossa paikallisilla saattaa olla omia kalastus- tai vapaa-ajan veneitä.
Kulttuuriaktiviteetteihin sisältyi käynti San Felipen linnoituksella Ferrolin ulkopuolella. Kulttuuriperintökohteeksi julistettu alue toimi merellisenä puolustustukikohtana vastapäätä sijaitsevan A Palman linnan rinnalla. Piipahdimme myös katsomassa luonnonkaunista Doninos -rantaa.
Ferrolin kielikoulu Escuela Oficial de Idiomas de Ferrol (EOI) on julkisrahoitteinen oppilaitos. Se tarjoaa kielikoulutusta yli 16-vuotiaille osallistavassa ja yhteistyöhön perustuvassa ympäristössä, jossa uusien teknologioiden käyttö on olennaista. Koulussa opetetaan useita kieliä ja siellä opiskelee noin 2 200 oppilasta lukuvuosittain. Koulu on perustettu vuonna 1989.
Kurssitarjontaa täydentävät kulttuuritoiminta, retket, lukupiirit sekä eurooppalaiset Erasmus+ -hankkeet ja muut projektit, joilla edistetään galician kieltä ja kirjaston hyödyntämistä koulutusresurssina.
Pääsimme tutustumaan Ferrolin kielikoulun ammattimaiseen toimintaan mukavien ja osaavien kollegoidemme opastuksella.
Koulun kaksi opettajaa kävivät työnvarjostuksessa Sastamalan Opistossa tämän vuoden maaliskuussa. He tutustuivat opiston toimintaan kielten kursseilla ja vierailivat myös muiden aineiden kursseilla.
Hallinnollisesti Escuela Oficial de Idiomas de Ferrol -kielikoulu on Espanjan opetusministeriön ja Galician maakuntahallinnon alainen.
Koulu tarjoaa kolme erilaista opiskelulinjaa, jotka ovat: 1) "virallinen" (lähiopetusta, oikeus osallistua kielikokeisiin kahdesti vuodessa) 2) "semivirallinen" (monimuoto-opetusta; yksi lähiopetuskerta viikossa, toinen Moodlen kautta verkossa) tai 3) "kielitutkintoon ilmoittautuvat" (ei sisällä lainkaan opetusta).
Ferrolissa, kuten joissakin Espanjan EOI-kouluista, opetetaan myös espanjaa maahanmuuttajille. Espanjaa toisena kielenä on tarjottu vuodesta 2022. Oppilaitos tarjoaa kielikursseja pääasiassa englannin kielessä, ranskassa, italiassa, portugalissa, saksassa sekä paikallisessa galician kielessä.
Galician kielessä on espanjan lisäksi piirteitä portugalista ja sen käyttöä on viime vuosina herätelty eloon. Maaseudulla galiciaa saattaa kuulla enemmän kuin kaupungissa tai nuorten keskuudessa. Nuoret suosivat kuulemamme mukaan espanjaa; erilaiset videopelit ja mobiilisovellukset toimivat vain espanjaksi. Galician kieli tulee kuitenkin hallita, jos mielii julkiseen virkaan Galician maakunnan alueella.
Esimerkiksi muualta Espanjasta muuttavien virkamiesten tulee läpäistä kielikoe galician kielessä. Opetushenkilöstöllä kielitason eurooppalaisen viitekehyksen mukaan tulee olla vähintään C1. Joillakin aloilla riittänee B1-tasokin.
Koulu tarjoaa vieraiden kielten opetusta ja virallisia kielitutkintoja, jotka on laadittu kielten taitotasoja kuvaavan eurooppalaisen viitekehyksen mukaisesti.
Koe koostuu viidestä osiosta: kuullun- ja luetunymmärtämisestä, kirjallisesta ja suullisesta ilmaisusta sekä neuvottelutaidoista kokeen kielellä. Kielitutkinto on mahdollista suorittaa kahdesti vuodessa, ja kokeet olivat alkamassa uravarjostustamme seuraavalla viikolla.
Kielitutkintojen suorittamismahdollisuus on yksi motivaatiotekijä koulussa opiskeluun. Kielitutkinnolle saattaa olla tarvetta korkeakouluun pääsyssä tai työelämässä.
Ylimmät taitotasot opetettavissa kielissä ovat: englanti C2, galicia C2, ranska C1, saksa C1, italia C1, portugali C2 ja espanja B1.
Escuela Oficial de Idiomas de Ferrol -kielikoulu on Espanjan mittakaavassa keskikokoinen. Kieltenopettajia koulussa on 39, joiden lisäksi muuta henkilöstöä on 9. Oppilaitos tarjoaa opetusta myös puolen tunnin matkan päässä olevassa toimipisteessä.
Kielikoulu on aikuisoppilaitos ja kurssilaiset ovat opiskelijoita, työssäkäyviä, työttömiä ja eläkeläisiä. Suurin osa työikäisiä. Kuulimme myös, että joskus vastavalmistuneet kieltenopettajat ilmoittautuvat itse kursseille hiomaan kielitaitoaan ollakseen kilpailukykyisempiä työmarkkinoilla.
Vakinaiseen virkaan päästäkseen opettajan tulee läpäistä pääsykoe. He voivat halutessaan näin ollen virassa ollessaan siirtyä opettajaksi toiseen alueen oppilaitokseen, mikäli paikkoja vapautuu. Osa koulun opettajista on aiemmin opettanut peruskoulussa tai toisella asteella.
Escuela Oficial de Idiomas de Ferrol -kielikoululle on myönnetty Erasmus + -akkreditointi, kuten Sastamalan Opistollekin. Yksi liikkuvuusjaksomme tavoitteista oli vaihtaa ajatuksia yhteistyömahdollisuuksista Erasmus + -liikkuvuusjaksoille.
Saimme kolmen varjostuspäivän aikana oivallisia oppeja EOI Ferrol -kielikoulun roolista aikuiskoulutuksessa, tutustuimme kattavasti oppilaitoksen toimintaan, seurasimme kielikursseja A2-tasolta C2-tasolle ja kuulimme koulun vapaaehtoisohjelmasta.
Työnvarjostusohjelmaamme kuului vierailu CFR -aikuiskoulutuskeskuksesta, jossa saimme kattavan esityksen Galician itsehallintoalueen koulutusjärjestelmästä ja CFR de Ferrolin toiminnasta. Vastaanotto oli tässäkin organisaatiossa lämmin ja asiantunteva. Koulutuskeskus toimii nykyaikaisissa tiloissa, joissa kaikki oli viimeisen päälle suunniteltu.
CFR on toiminut yli 30 vuoden ajan Galician itsehallintoalueen oppilaitosten henkilökunnan täydennyskoulutuksen tarjoajana. Se ei itse kouluta eikä tee opetustyötä, vaan koulutuspalvelut on aina ulkoistettu. CFR hankkii kouluttajat ja tarjoaa tilat koulutuksiin. Lisäksi CFR on mukana useissa Erasmus+ -hankkeissa ja sillä on akkreditointi.
Meille esiteltiin myös Polos creativos -niminen koulutuksellinen innovaatiohanke, joka edistää projektioppimista haasteiden ratkaisemisen kautta. Sen tavoitteena on edistää luovuutta ja kehittää opiskelijoiden digitaalisia taitoja käytännönläheisten, yhteistyöhön perustuvien ja tieteidenvälisten oppimiskokemusten avulla, jotka auttavat parantamaan koulutusyhteisöä tai -ympäristöä peruskoulussa.
Varhaiskasvatus ja esikoulu ovat perheille vapaaehtoisia, oppivelvollisuus Galiciassa on 6-16-vuotialle. Suurin osa kouluista on julkisia, mutta yksitysiä ja näiden välimuotoja “concertados” julkisrahoitteisia mutta hallinnoltaan yksityisiä mahtuu myös mukaan.
Ryhmäkoot ovat 25 oppilasta varhaiskasvatuksessa ja peruskoulussa, 30 toisen asteen oppilaitoksissa.
Galiciassa pureudutaan vieraiden kielten oppimisen vahvistamiseen alueella, samoin oppilaiden digitaitoihin, ja alueen toisen asteen oppilaille tarjotaan esimerkiksi kannettava tietokone.
Oppilaitosten hallinnossa on paljon niin hallinnollisia kuin pedagogisia komiteoita ja työryhmiä.
Kävimme tutustumassa EPA Santa María de Caranzaan, joka on suuri julkinen aikuiskoulutuskeskus. Opiskelijoita on vuosittain 900, joskaan kaikki eivät opiskele aktiivisesti. Koulu tarjoaa elinikäisen oppimisen mahdollisuuksia esimerkiksi aikuisille koulupudokkaille ja erilaisiin elämäntilanteisiin. Niin paikalliset ja kuin maahanmuuttajat käyvät siellä täydentämässä puuttuvia opintojaan ja saadakseen perusopetuksen päättötödostuksen tai kelpoisuuden hakea korkeakouluun.
Rehtori ja muutamat muut henkilökunnan jäsenet kertoivat meille koulun toiminnasta ja esittelivät tiloja.
Valtaosa opiskelijoista on eri elämäntilanteissa olevia espanjalaisia, joilta puuttuu tutkinto; peruskoulu tai toisen asteen opinnot ovat jääneet kesken. He saattavat käydä työssä opiskelun ohella. Kouluun tullessaan he yleensä kuitenkin tietävät jo, mitä haluavat tehdä. He tarvitsevat tutkintotodistuksen työelämää tai myöhempiä opintoja varten. Osa haluaa jatkaa ammatilliseen koulutukseen.
Osa opiskelijoista on maahanmuuttajia, joille oppilaitos tarjoaa erilaista valmistavaa koulutusta. Joukossa on maahanmuuttajia, joille espanjan kielen oppiminen on tärkeää. Osa tulijoista saattaa olla myös luku- ja laskutaidottomia. Kuitenkin suuri osa on Latinalaisesta Amerikasta muuttavia, joiden äidinkieli on espanja, mutta he tarvitsevat tutkintotodistuksen ja muuta osaamisen päivittämistä. Espanjassa ei ole kotoutumiskoulutusta samaan tapaan kuin Suomessa. Pienimuotoista kotoutumiskoulutusta järjestävät yhdistykset ja omalla tavallaan EPA:n kaltaiset aikuiskoulutusorganisaatiot.
Teksti ja kuvat: Johanna Sahlgren ja Sini-Mari Lepistö