Kansainvälinen toiminta

Kansainvälisyys on yksi Sastamalan Opiston toiminnan tärkeistä painopisteistä. Toiminnan keskeinen rahoitusmuoto on Erasmus+ -hankerahoitus.

Sastamalan Opisto toivottaa tervetulleeksi ulkomaisten hankevieraiden lisäksi muut ulkomaiset vieraat. Esimerkiksi KA 1 -työvarjostuksen (job shadowing) avulla voi tulla tutustumaan Sastamalan Opistoon ja suomalaiseen vapaan sivistystyön kenttään.

Sastamalan Opiston kansainvälisen toiminnan visio ja strategia 2021-2024

Visio

Kansainvälinen toiminta on opiston johdon tukemaa ja tähtää sekä työntekijöiden että opiskelijoiden kansainvälistymiseen ja elinikäiseen oppimiseen. Työntekijöiden osalta tavoitteena on ammatillinen uudistuminen ja maailmalta hankitun kokemuksen hyödyntäminen opetussuunnitelmien ja kurssisisältöjen parantamiseksi. Hankkeissa kehitetyt innovaatiot tuodaan osaksi opetussuunnitelmatyötä.

Opiskelijoiden kohdalla kansainvälinen toiminta avaa näkökulmia vieraisiin kieliin ja kulttuureihin sekä lisää osallisuuden ja yhteisöllisyyden kokemusta. Kansainvälinen toiminta tukee kotikansainvälistymistä paikallisyhteisössä.

Strategia

Opiston kansainvälisen työn taustalla on opiston 4Y:n arvot: yhdenvertaisuus, yksilöllisyys, yhteisöllisyys, yhteisvastuu. Ajatuksena on tarjota mahdollisimman monelle kansainvälisyydestä kiinnostuneelle opiston työntekijälle ja opiskelijalle mahdollisuuksia osallistua niin liikkuvuusjaksoille kuin kotikansainvälisyyteenkin. Kotikansainvälistymisellä tarkoitetaan kansainvälisten kokemusten hankkimista ja vieraisiin kulttuureihin tutustumista kotimaassa.

Tavoitteina on kehittää sekä opiskelijoiden että henkilöstön valmiuksia ja uskallusta kansainvälistymistaidoissa, vieraissa kielissä, monikulttuurisuuden ymmärtämisessä ja hyväksymisessä. Tavoitteina ovat myös aktiivinen kansalaisuus, vihreän matkustamisen edistäminen ja oppimis- ja ongelmanratkaisutaitojen kehittäminen. Henkilöstön kohdalla tavoitteena on ottaa kansainvälistyminen huomioon opetussisällöissä ja opetuksessa, ja sitä kautta välittää tietoa myös opiskelijoille.

Kansainvälisen työn toimintamuodot

  • Henkilöstön liikkuvuus Euroopassa (job shadowing, täydennyskoulutus, hanketoiminta)
  • Vastaanottavana oppilaitoksena sekä tukihenkilönä toimiminen opettaja- ja asiantuntijavaihdoissa
  • Valmistelevat vierailut (hankehakemuksen valmistelu)
  • Hankkeiden kokoukset ja koulutuspäivät
  • Opiskelijoiden ryhmäliikkuvuudet
  • Kansainvälisyystyön esittely erilaisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä tapaamisissa ja yhteistyöorganisaatioissa
  • Opetusyhteistyöverkostojen luominen (ulkomaisten opettajien rekrytointi opiston verkko-opettajiksi, yhteistyökurssit)
  • Verkostoituminen ulkomaisiin kumppaneihin (mm. benchmarking)

Kotikansainvälistymisen toimintamuodot

  • Asenteet, ymmärrys ja uskallus kansainvälisyyteen, monikulttuurisuuteen ja moniarvoisuuteen opiston perustoiminnassa (toimintakulttuuri, ilmapiiri, kansainväliset medialähteet)
  • Kansainvälisyys opetussuunnitelmissa
  • Maahanmuuttajien kouluttaminen kansalaisopiston kursseilla ja maksukoulutuksena
  • Maahanmuuttaneiden opettajien rekrytointi opiston opettajiksi
  • Verkostoituminen paikallisiin, kansallisiin ja kansainvälisiin maahanmuuttotoimijoihin
  • Kotouttamista tekevien vapaaehtoisverkostojen kokoaminen
  • Opiskelijoiden osallistuminen kansainvälisten vieraiden ohjelman järjestämiseen Sastamalassa
  • Opiston kansainvälisen kokemuksen jakaminen ja tiedottaminen sidosryhmille

Resurssit

Kansainvälistymistyötä ja hankkeiden hallintaa johtaa rehtori ja projektien hakevasta työstä, tukihenkilönä toimimisesta ja hankehallinnosta vastaavat koulutussuunnittelijat. Toimintaan osallistuvat kaikki opiston päätoimiset henkilöstön jäsenet sekä tuntiopettajia. Henkilöstön ja opettajien liikkuvuuksien tukihenkilö on koulutussuunnittelija.

Toiminnan keskeinen rahoitusmuoto on Erasmus+ -hankerahoitus, erityisesti henkilöstön ja opiskelijoiden KA1 -akkreditointiliikkuvuudet, KA2 -strategiset kumppanuushankkeet, sekä Nordplus-ohjelma. Yhteistyökumppanina toimii Opetushallitus. Rahoitusta haetaan myös Opetushallituksen Vapaan sivistystyön laatu- ja kehittämisavustuksista (LAKE). Hankerahoituksen lisäksi tarvitaan opiskelijoiden ja henkilöstön omarahoitusta sekä ylläpitäjän omarahoitusta henkilöstö- ja hallintakuluihin. Kansainvälisyystoiminnan tulee olla opistolle edullista ja sen tulee olla tarkoituksenmukaista. Muualta Euroopasta tai sen ulkopuolelta Sastamalan Opistoon saapuvien henkilöstön tai opiskelijoiden kuluista vastaa lähettävä organisaatio.

Opiston kansainvälistymistyöstä kirjoitetaan erilaisissa hakemuksissa, selvityksissä sekä tiedotteissa. Henkilöstö ja opiskelijat kertovat liikkuvuuskokemuksistaan ja laativat raportin kansainvälisestä jaksosta. Ulkomailta opistoon saapuvat asiantuntijat laativat vierailusta opistolle dokumentin (blogikirjoitus, videopäiväkirja yms.) ja he osallistuvat opetustoimintaan aktiivisesti esim. esittelemällä kotimaansa koulutusta opetuksen seuraamisen lisäksi.

Toiminnan dokumentointi ja tiedottaminen

  • Opiston verkkosivustolla
  • Sosiaalisen median kanavissa, mukaan lukien Sastamalan Opiston Erasmus-tilit Facebookissa ja Instagramissa
  • Opiston omissa tapahtumissa mm. tapahtumapäivät ja opettajakokoukset
  • Sähköpostitse
  • Sähköisissä julkaisuissa ja esimerkiksi paikallislehdissä (Tyrvään Sanomat, Alueviesti)
  • Vapaan sivistystyön ja aikuiskasvatuksen kokouksissa, seminaareissa ja tiedetapaamisissa
  • EPALE-tietokannassa (ePlatform for Adult Learning in Europe)

Kansainvälistä toimintaa seurataan ja arvioidaan laadullisesti ja määrällisesti rahoittajille (OPH, kaupunki) vuosittain liikkuvuustilastoinnin ja henkilöstön täydennyskoulutustilastojen avulla sekä hankeraportoinnissa. Henkilöstö ja opiskelijat arvioivat kansainvälisiä jaksoja matkaraportilla sekä raportilla rahoittajalle. Ulkomailta saapuvien asiantuntijoiden kanssa käydään palautekeskustelu. Palautteita käsitellään henkilöstön kokouksissa ja hankkeiden verkostokokouksissa.

Painopistealueina vuosina 2023-2024

  • Opiston Erasmus+ -akkreditointiliikkuvuusjaksomahdollisuuksien tarjoaminen niin henkilöstölle kuin opiskelijoille.
  • Tavoitteena on kasvattaa erityisesti opiskelijaliikkuvuuksien määrää, tarjoten monipuolisesti liikkuvuusmahdollisuuksia eri ainealueiden opiskelijoille. Toiminnan laatua kehitetään jatkuvasti toimintakausien edetessä.
  • henkilöstön liikkuvuuksissa tavoitteena on toteuttaa opiston Erasmus+ -tavoitteita lisäten opettajien digivalmiuksia, hakevan ja tukevan toiminnan kehittämistä sekä opettajien avaintaitojen kehittämisen tukeminen ja edistäminen kansainvälisessä kontekstissa
  • vierailevien kansainvälisten opiskelijaryhmien vastaanottaminen osaksi opiston perustoimintaa
  • vastaanottaa kansainvälisiä asiantuntijaliikkuvuuksia
  • kotouttamiskoulutuksen aloittaminen osana opiston toimintaa, kansainväliset opiskelijat tulevat entistä lähemmäksi opiston toimintaa, henkilöstöä sekä muita opiskelijoita vieraillessaan päivittäin opiston toimitiloissa

Strategiakaudella 2021-2024 jo toteutettuja toimintoja

Kansainvälisen strategiatyön kaudella 2021-2024 Sastamalan opistossa on jo toteutettu useita KA2 -kumppanuushankkeita, joissa olemme olleet mukana kumppanina. Strategiakaudella olemme mahdollistaneet Erasmus+ -akkreditoinnin avulla kymmeniä henkilökunnan liikkuvuuksia sekä kolme Ummikkona ulkomailla kurssia (2022, 2023 kevät ja syksy). Ummikkona ulkomailla -vaihtojaksot ovat tarkoitettu opiskelijoille, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia (fewer opportunities) osallistua kansainväliseen toimintaan. Keväällä 2024 aloitimme ohjelmakauden III puitteissa laajemman opiskelijaliikkuvuuksien toteuttamisen ja opintovuoden 2024 aikana tulemme järjestämään 5 opiskelijoiden ryhmäliikkuvuutta eri ainealojen opiskelijoille ryhmäkokojen ollessa 5-9 henkilöä.

Sastamalan Opisto on lisäksi vastaanottanut useita opiskelijaliikkuvuusryhmiä sekä työtä varjostavia opettajia ympäri Euroopan. Olemme toimineet aktiivisessa yhteistyössä eri oppilaitosten kanssa ja kasvattaneet liikkuvuuksien avulla yhteistyöverkostoja Euroopan alueella.