Kirjaudu tai rekisteröidy
Kevään 2024 kotitalouden Näkökulmia Euroopasta -kurssi vietti antoisan liikkuvuusjakson Italian Udinessa, jossa kohteena opiston yhteistyöoppilaitos Universitá delle LiberEtà FVG. Liikkuvuusjakson mahdollisti opiston saama Erasmus+ -akkreditointituki. Liikkuvuusjaksolle osallistui yhdeksän opiston kotitalouskurssien opiskelijaa opettaja Anu-Maria Ylösen johdolla.
Päivät Universitá delle LiberEtàssa täyttyivät erilaisten kurssien seuraamisesta ja niille osallistumisesta. Opiskelijat osallistuivat monipuolisesti eri kursseille, ja viettivät useita tunteja keskustellen ja seuraten opetusta.
Joogaa, pilatesta, tanssia, lihaskuntoa, montaa lajia kokeiltiin. Pilates oli paljon fyysisempää kuin Tyrväällä olimme tottuneet ja ryhmätanssit "balli di gruppo" vastasivat enemmän opistomme LatinoMix, Lavis, Aamusumpa -tunteja, joissa jokainen tanssii yksin. Lähes kaikissa ryhmissä oli niin eri ikäisiä naisia kuin miehiä. LiberEtàn opiskelijat ovat iältään enemmän keski-ikäisistä senioreihin, mutta kursseja ei ole luokiteltu eri-ikäisille.
Matkalla päiväkirjan kirjoittamisesta pitivät huolen Eija ja Saija. Merkintöihin on mukava palata jälkikäteen ja muistella viikon tapahtumia.
Liikkuvuusjaksoon sisältyi paikallisia Friuli-Venezia-Giulian alueen viinejä ja ruokia sisältävä makuelämys paikallisessa viiniravintolassa. Tasting koostui neljästä lähellä tuotetusta viinistä ja niille sopivista makupareista. Lähin viinintuottaja sijaitsi vain 4km päässä kaupungista! Tänä iltana saimme kaikkia aisteja hivelevän elämyksen ja pääsimme tutustumaan syvällisemmin alueen viineihin ja ruokiin.
Torstaina teimme iltapäiväretken puolen tunnin matkan päässä sijaitsevaan Cividale del Friulin kylään. Cividalen on aikanaan perustanut Julius Ceasar ajalla 50 eKr nimeten kaupungin Forum Iulii Juliuksen aukio. Kaupungin alueella on ollut asutusta jo kivikaudella ja sen merkitys Rooman valtakunnan ajalla oli suuri sijaintinsa vuoksi. Nykyisin pikkuinen viehättävä kylä ja sen keskiaikainen keskusta ovat kiehtovia vierailukohteita turisteille.
Opettaja Marianne Sipionen johdolla pääsimme kokkaamaan kasvisruokaa. Marianne oli valinnut meille reseptit jotka valmistimme yhdessä.
Tarjolla oli:
sitruunarisottoa mintulla
rapeaa salaattia
sokerittomia aprikoosi-suklaahoukutuksia
Osallistuimme tietysti enemmen kuin mielellämme ruoanlaittoon ja meillä oli todella mukava iltapäivä yhdessä sydämellisen Mariannen kanssa. Ruokien valmistuttua istuimme yhdessä syömään ja saimme LiberEtàn henkilökuntaa viettämään ruokahetkeä kanssamme.
Kun matkassa oli opiston kotitalous- ja viinikurssien ahkeria kävijöitä, niin makumuistoja matkalla koottiin makuarkistoon. Viikon aikana maisteltiin monen montaa makua pizzaa, pastaa, risottoa, pihviä, kalaa ja tietysti GELATOA: maailman parasta jäätelöä.
Kävimme myös tutustumassa udinelaiseen täysin gluteenittomaan leipomoon ja maistelemaan heidän herkkujaan! Tästä herkkukaupasta jokainen sai suunsa makeaksi ja kotiinkin lähti tuliaisia.
Viimeisen päivän vietimme ihanassa Venetsiassa. Kulttuurista sisältöä päivään toi tietenkin koko kaupunki, mutta myöskin Pyhän Markuksen kirkossa vierailu Kurssin päätimme yhteiseen illalliseen perinteisessä venetsialaisessa ravintolassa.
Kurssin merkeissä tapasimme vielä toukokuussa ja muistelimme mahtavaa matkaamme. Kiitos Sastamalan Opisto ja Erasmus+ -liikkuvuusmahdollisuudet!
Kuvat ja teksti: Kurssilaiset ja opettaja Anu-Maria Ylönen