Sastamalan Opisto järjesti laivalla ja junalla kuljettavan tutustumismatkan Tanskaan. Keväällä 2023 matkan teemana oli kuvataide. Pääkohteena oli taideoppilaitos Byhøjskolen ja muut taidekohteet Århusin kaupungissa. 

Valmistelevien lähiopetuspäivien aikana tutustuimme matkakohteeseen Aarhusin kaupunkiin sekä matkustamisen periaatteisiin, pakkaamiseen ja tanskan kieleen. Lähitapaamisissa keskusteltiin matkailuun liittyvistä ajatuksista, huolista ja käytännöistä. Alkuvalmisteluissa aikaa käytettiin myös ryhmäytymiseen ja ryhmän yhteisten sääntöjen luomiseen. Tanskan kielen kurssi ja kulttuurikylpy oli hauska ja kiva juuri ennen lähtöä.

Kuvassa kurssilaiset Saku, Seija, Taina ja Tuija sekä kurssin opettajat Anni ja Outileena. Kuvasta puuttuu kurssilainen Satu.

16.4. Lähtö Sastamalasta junalla, Turusta laivalla

Ajatuksia lähdöstä oli mm. “kivaa”, “ei jännitä liikaa”, “tästä selvitään”. Lähtöjännitystä helpotti yhteinen WhatsApp -ryhmä, jossa jaettiin pakkaamista ja lähtötunnelmia.

17.4. Tukholmasta juna Kööpenhaminaan, lounaan jälkeen Aarhusiin

Tukholma-Kööpenhamina junamatkalla oli kiinnostavia maisemia. Teimme havaintoja erilaisista kulttuurimaisemista: maaseutu oli monipuolista ja vanhanaikaisen näköistä: laidunmaata oli paljon, erilaisia kukkasia ja valkokukkaisia pensaita. Näimme myös kauriita.

“Piti vähän nukkua, mutta ei pystynyt, kun oli niin kiinnostavaa katseltavaa.”
“Talot olivat Tanskassa erilaisia: vierivieressä jyrkkäkattoisia omakotitaloja.”

Juna Aarhusiin oli todella pitkä! Laituria pitkin piti kävellä ihan päähän asti. Junamatkasta jäi mieleen sillat ja tunnelit. Myös isot lehtometsät jäi mieleen. Suuret jalot lehtipuut olivat upeita. “Siellä ei eksyisi ummikotkaan, kun ei ollut aluskasvillisuutta”. Isot pellot, joille oli kylvetty paljon. Vihreätä, aika korkeata kasvustoa oli paljon, oletamme sen olleen rapsia. Pellot olivat yllättävän kumpareisia. Anni piti esitelmän junassa Grönlannista.

18.4. Aarhusissa. Kunstakademiin tutustuminen Mariannen kanssa. Godsbane. Kierros Byhöjskolessa.

Kunstakademissa meidät otettiin lämpimästi vastaan. Koulun rehtori tarjoili kahvit/teet ja croissantit. Hän esitteli selkeästi koulun toimintaa ja historiaa. Jaoimme hänelle tuliaisia Suomesta. Jokainen osallistuja oli valinnut mitä tuo mukanaan Suomesta. Annoimme hänelle Mauri Kunnas teetä, salmiakkia (iso juttu Tanskassa!), hunajaa, Karkun limppua, alueviestin, Sakun tekemä voiveitsi, Fazerin sininen, Sastamala muistikirja ja kynä, Satun lapsen maalaama kuvan ja Outileenan tekemän sika-saippuaa. Lahjojen antamisessa opiskelijat pääsivät käyttämään englantia. Sai myös puhua suomeksi ja puhe käännettiin englanniksi.

“Oli hyvä kokemus että ymmärsi aika paljon englantia.”

Kiersimme koulun luokkatilat ja tapasimme oppilaita. Koulun opiskelijat olivat monet vähän vanhempia, sillä koulun vuosimaksu on korkea ja vaatii työssäkäyntiä opiskelujen ohessa.

“Tuli ihan tippa silmään, kun pääsi kokemaan ja näkemään koulun ilmapiirin”.

“Mieleen jäi keramiikkaluokka ja uunit”.

Kävelimme kanaalin vartta pitkin kulttuurialue Godsbaneen. Pääsimme tutustumaan ja vierailemaan kuva- ja tekstiilitaiteilija Mette Rixin ateljeehen ja töihin.

Kävelimme vielä Byhöjskoleniin tutustumaan paikkaan. Stine otti meidät vastaan ja esitteli luokan jonne menimme seuraavana päivänä. Annoimme Stinelle myös tuliaisia: Muumiteetä, voiveitsen, hunajaa, Karkun limppua, alueviestin, Fazerin sininen, Sastamala muistikirja ja kynä, Satun lapsen maalaaman kuvan ja sika-saippuaa.

19.4. Aamulla Byhöjskolaniin. Aamupala ja Danielin kurssi. Kollaasit. Kierros musaluokissa. Aros.

Aamulla menimme Byhöjskoleniin. Saimme juoda kahvit opiskelijoiden kanssa koulun pihalla. Taideopettaja Daniel Van der Noon antoi meille mielenkiintoisia tehtäviä. Aloitimme nuorten opiskelijoiden kanssa piirustustehtävällä, jossa istuimme piirissä ja piirsimme vastapäistä henkilöä katsomatta paperiin.

Daniel ohjeisti meitä kollaasitöiden tekemiseen: leikkasimme lehdistä kuvia ja tekstejä, jotka liimattiin isolle paperille. Luovuudelle ei laitettu rajoja: sai maalata vaikka seinille ja antaa maalin roiskua. Sai tehdä mitä halusi. Aika meni nopeasti.

“Oli kivaa”

“Sitä uppoutui täysin omaan tekemiseen”

“Pyrki ottamaan ja leikkaamaan sellaisia kuvia, jotka puhutteli itseä”

“Tuntui että olisi tehnyt aarrekarttaa: että valitsi sellaisia asioita joita toivoisi itselleen tulevaisuudessa tapahtuvan.”

Ennen lounasta Stine kierrätti meitä kahdessa musiikkipuolen ryhmässä. Ensimmäisessä luokassa seurasimme hetken musabiisin masterointia ja miksaustyötä. Kappaleessa laulava nuori opiskelijanainen oli tehnyt kappaleen itse. Toisessa luokassa seurasimme jazz -bändin työtä uuden sävellyksen äärellä.

Kävelimme Aros taidemuseoon. Museo on kuuluisa sateenkaaren värisestä ympyräsillasta museon katolla (Olafur Eliassonin työ). Kaupunkia pääsi katsomaan eri väristen ikkunoiden läpi. Tilataideteos aiheutti hieman korkeanpaikan jännitystä.

“Oli aika jännä kokemus. Ei tuntunut luontevalta paikalta kävellä”.

20.4. Toinen koulupäivä: taiteilua ulkona. Kierros musaluokissa. Tuliaisten anto. Herdis. Tuomiokirkkoon tutustuminen.

Aamulla taas Byhöjskoleniin. Teimme aamulla tehtäviä taas opiskelijoiden kanssa. Puolet ryhmästä piirsi kissoja, puolet koiria. Vuorotellen kaksi henkilöä tuli piirtämään yhdessä isolle paperille parille annetun tehtävän. Tehtäviä oli mm. Juopunut keiju, portailta alas tippuva sammakko, tanssivat muurahaiset, lentävä bussi, lentävä hotdog ja halaavat perhoset. Daniel vei meidät ulos papereiden ja kynien kanssa. Tehtävänä oli tallentaa Aarhusia eri aistien välityksellä.

Piirsimme kaupungin ääriviivaa katsomatta paperiin. Tallensimme kuulemiamme ääniä paperille, piirsimme pintoja paperille.

Koululle palattuamme teimme taas kollaaseja, joissa yhdistimme eilisiä ja tämän päiväisiä töitä. Annoimme opiskelijoille ja Danielille vielä lahjoja: ruissipsejä, lakua ja vihreitä kuulia. Danielille mignon muna, saippua, hunajaa ja mustikkahilloa.

Kuvaaja: Daniel van Der Noon

Stine vei meidät vielä kahteen musiikkiluokkaan. Kuulimme etnoryhmän bändin upean esityksen. Toisessa luokassa R’n’B ryhmä esitti myös upean biisin.

Menimme yhdessä tuomiokirkkoon, jossa oli paljon katseltavaa. Kahvilla kyselimme tanskalaisesta elämäntavasta tuttavaltamme. Kysymyksiä oli mm.

  • Miksi katot ovat niin korkeita ja jyrkkiä
  • Miten Suomi ja Tanska eroavat toisistaan hyvinvoinnin osalta
  • Miten lasten päivähoito järjestyy
  • Miten terveydenhoito toimii
  • Paljonko asuntojen vuokraus maksaa, mitä muita asumisen kuluja on
  • Tanskan historia: entinen suurvalta, millainen on suhde Saksaan nykyään, jolle menetettiin isoja osia 1800 -luvulla.

Kokemuksia Tanskasta:

“Polkupyöriä oli paljon ja eri kärryversioina (myös sähköisinä). Polkupyörien liikenne oli hurjaa seurata.”

“Pyöräilijöillä oli selkeästi ihan omat säännöt, jotka kaikki tiesi”

“Puvut päällä ja muut siistit työvaatteet päällä pyöräiltiin töihin.”

“Aarhus oli siisti, rauhallinen, turvallisen oloinen ja kohtelias paikka”

“Ihmiset vaikutti sivistyneiltä”

Kuvaaja: Daniel van Der Noon

21.4. Matka kohti Göteborgia junalla ja lautalla.

Aamulla lähti juna. Vaihdoimme junaa Aalborgissa. Saavuimme Fredrikshavniin, jossa söimme aidot tanskalaiset voileivät Smörgåsen ravintolassa. Laivalla meillä oli kolme tuntia aikaa nauttia kauniista merimaisemista. Seija piti esitelmän Hard Rock Cafe konseptista.

Laiva saapui Göteborgiin illansuussa. Otimme satamasta raitiovaunun hotellille First G. Hotelli sijaitsi aivan rautatieaseman vieressä. Illalla jaoimme hotellin aulassa kurssitodistukset jokaiselle osallistujalle.

Kokemuksia Göteborgista, joka oli huomattavasti isompi kuin Aarhus:

“Göteborgissa oli aivan eri tunnelma kuin Tanskassa”

“Ihmiset oli äänekkäämpiä, kaikki oli muutenkin äänekkäämpää”

“Minulla oli taas kotoisampi olo Ruotsissa kuin Tanskassa”

“Ero maaseudun rauhasta isoon kaupunkiin oli iso ero”

“Ihmiset opasti kyllä kun kysyttiin”

22.4. Aamupäivä Göteborgin puutarhassa. Matka jatkuu Tukholmaan. Laivamatka.

Vierailimme Göteborgin Trägårdsföreningenin huikeassa puistossa, jossa kukki magnoliat ja kirsikat. Puiston reunalla oli Alfons Åberg, eli Mikko Mallikas -hahmon kulttuuritalo jossa vierailimme kaupassa. Puistossa oli suuri kasvitieteellinen puutarha ja tropiikkitalo, jossa oli eri kasvihuoneita ja kasveja täydessä kukassa.

Junassa Göteborg-Tukholma välillä kuulimme vielä esitelmiä: Taina piti esitelmän Juutinrauman sillasta ja Tuija kertoi 10:stä mielenkiintoisimmasta nähtävyydestä Tanskassa. Niistä koimme itse ainakin Aros taidemuseon.

23.4. Saapuminen aamulla Turkuun. Bussi-/junamatka Sastamalaan. Kotiinpaluu

Bussi-/junamatka Sastamalaan. Kotiinpaluu.